Avem în suflet Împărăția cerurilor?

Reflecții

Avem în suflet Împărăția cerurilor?

Oamenii din ziua de astăzi și-au îngreunat viețile întrucât nu se mulțumesc cu lucrurile mărunte, ci caută mereu tot mai multe bunuri materiale. Însă aceia care vor să aibă o viață duhovnicească adevărată trebuie ca mai întâi să se mulțumească cu puțin.

În Sfânta Scriptură Iisus ne spune că Împărăţia lui Dumnezeu este înăuntrul nostru: „Şi nici nu vor zice: Iat-o aici sau acolo. Căci, iată, împărăţia lui Dumnezeu este înăuntrul vostru ”(Luca 17, 21). Cum ne putem da seama de asta? Realizăm atunci când simțim o bucurie adevărată, un sentiment ce transcede fericirea. Este un sentiment care vine din inimă în momentul în care îl simțim pe Dumnezeu în preajmă. Dar care este sentimentul aflat la antipod? Părintele Paisie ne mărturisește că este acela atunci când suntem neliniştiţi, când ne simţim vinovaţi, simţim în suflet o părticică din suferinţa iadului. Când inima ne este împovărată de nelinişte părăsim liniştea raiului şi ne adâncim în infern. În majoritatea cazurilor oamenii pățesc asta. Numeroasele pastile pe care le luăm vrem să ne îndepărteze acest sentiment de anxietate cu care ajungem să ne confruntăm zilnic. Dar putem găsi la fel de bine bucurie în toate activitățile pe care la realizăm de-a lungul vieții și fără ajutorul pastilelor. Părintele Paisie spunea că nu este greu să realizăm asta, însă din păcate egoismul ne împiedică să atingem măreţia duhovnicească.

Cum putem schimba neliniştea în fericire? Potrivit părintelui Paisie, cheia este să îl lăsăm pe Dumnezeu să ne ghideze viața. Cu alte cuvinte să cedăm egoul nostru Bisericii care este Trupul lui Hristos. În Biserică suntem îndrumați prin intermediul slujbelor, prin Sfintele Taine, prin învățături despre cum să ne rugăm și prin practici ascetice menite să ne schimbe viziunea îndreptată spre propriul ego în cea orientată spre Hristos, precum este cazul postului.  Însă pentru a reuși toate acestea trebuie ca mai întâi să renunțăm la noi în favoare învățăturilor bisericești. Trebuie să ne rugăm cât mai des, și desigur în fiecare dimineața și seară. Trebuie să urmăm calendarul liturgic și să participăm cu regularitate la Sfintele Taine, în special la cea a Spovedaniei și a Împărtășaniei. De asemenea trebuie să postim, mai ales miercurea și vinerea precum și în perioada posturilor, de exemplu, perioada de acum Postului Mare. Să citim Sfânta Scriptură și învățăturile Sfinților Părinți. Hristos și Biserica Sa trebuie să devină o prioritate în viața noastră precum și a întregii familii. Sfânta Scriptură ne învață: „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă” (Matei 6, 33).

Părintele Paisie spunea că: Oamenii din ziua de astăzi și-au îngreunat viețile întrucât nu se mulțumesc cu lucrurile mărunte, ci caută mereu tot mai multe bunuri materiale. Însă aceia care vor să aibă o viață duhovnicească adevărată trebuie ca mai întâi să se mulțumească cu puțin. Dacă își simplifică viața, fără prea multe griji și supărări, nu numai că se vor elibera de problemele lumești dar vor avea mai mult timp pentru viața spirituală. Altfel se vor obosi încercând să urmeze spiritul epocii, își vor pierde liniștea și vor câștiga doar tulburare.

Cercetaţi-vă viața și căutați toate acele lucruri care nu sunt necesare, care nu fac decât să complice ceea ce ar putea fi simplu.

Părintele ne dă exemplul simplu al unui om care l-a chemat la el acasă. Când a ajuns a observat că bărbatul s-a descălțat și pășea cu grijă cu pe vârful degetelor.  Acesta l-a întrebat: De ce mergi aşa?  El a răspuns:  Nimic, păşesc ușor să nu stric parchetul.

Vedeţi cât de uşor este să ne complicăm viaţa? Decorăm, facem curat, ne chinuim să facem bani ca după aceea să redecorăm, și toate acestea numai pentru a păstra niște aparențe. La fel este și în cazul hainelor, pasiunilor, vacanțelor, etc. Cum rămâne cu activitățile în care ne implicăm copii? Acestea ne țin ocupați aproape la fel de mult ca și ei. Cum rămâne cu timpul pentru atelierul de arta de acasă împreună cu mama sau tata, așa cum îmi amintesc eu din copilărie, pentru culesul merelor, pentru construirea machetelor de mașini de curse, pentru cățărat în copaci sau statul pe vițele ce au crescut deasupra lor uitându-ne la cer și întrebându-ne cât de înalt este? În ziua de astăzi avem totul programat iar asta nu face decât să ne complice viețile, să ne îndepărteze de la fericire provocând greutăți financiare și din ce în ce mai mult stres pentru a le putea face față. Bucuria este înlocuită cu succesul, care adesea nu este decât o bucurie temporară. 

Căutați simplitate în viețile voastre și veți descoperi acolo Împărăția lui Dumnezeu.

Traducere și adaptare:
Sursa: