Azi are loc etapa mitropolitană a Concursului „Lăudați pe Domnul”

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Azi are loc etapa mitropolitană a Concursului „Lăudați pe Domnul”

În cadrul manifestărilor prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, la Iaşi va avea loc azi, 12 octombrie,  faza mitropolitană a Concursului național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”, care se adresează în acest an corurilor parohiale mixte. În etapa finală la nivelul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, au ajuns 3 ansambluri corale, reprezentând eparhiile mitropoliei. Concursul va avea loc în Catedrala mitropolitană, cu începere de la ora 18.00.

Etapa mitropolitană a celei de-a VI-a ediții a a Concursului național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul” va avea loc azi, de la ora 18.00, în Catedrala mitropolitană din Iași.

După cum ne-a declarat pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va participa la concurs Corul  „Academica” de la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Câmpulung Moldovenesc,  din Episcopia Hușilor va participa Corul ,,Anastasis” din parohia ,, Învierea Domnului” din Bârlad, iar reprezentantul Arhiepiscopiei Iașilor va fi Corul „Aletheia” al Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”- Bărboi din Iași.

Cine sunt corurile participante

Corul Bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii” din Câmpulung Moldovenesc a fost  fondat în anul 2005,  sub denumirea „Corala Academică Bucovina”, avându-l ca dirijor pe prof. Emil Forfotă. Formația are în componenţa sa  cadre didactice, elevi, studenţi , pensionari, precum şi alţi iubitori de muzică corală.  Repertoriul corului este varia,  dar un loc important îl ocupa lucrările muzicii religioase,  şi a celei de inspiraţie folclorică.  Corala a participat la festivalurile corale organizate în ţară - Lugoj, Slatina, Bistrița, Târgu Mureș, Reghin, Orăștie, Hunedoara,  cât şi peste hotare - Franța, Cehia, Italia, Grecia, colaborând cu instituţiile cultural-artistice locale,naţionale şi internaţionale. Repertoriul Corului „Academica” pentru faza mitropolitană a Concursului „Lăudați pe Domnul” va fi format din piesele „Hristos a Înviat” de Alexandru Podoleanu, „Hristos anesti” de Gavriil Muzicescu, „Îngerul a strigat” de Makarov  și „Invocare către Sf. Maria” de Felicia Donceanu.

Corul mixt din Parohia „Învierea Domnului” a luat fiinţă în luna iunie 2012 sub numele de ,,Anastasis”, la iniţiativa părintelui paroh Giușcă Petru și cu binecuvântarea Preasfințitului Corneliu , Episcopul Hușilor, atunci când împreună cu doamna dirijor, Oprea Mihaela , a pus temelia primei generaţii ce alcătuieşte actualul cor, încercându-se diversificarea acţiunilor pe mai multe direcţii, ca meducarea muzicală a membrilor corului, permanenta atragere de noi participanţi sau selectarea repertoriului adecvat. Ţinta principală privind activitatea corală a fost realizarea unui cadru adecvat pentru desfăşurarea Liturghiilor duminicale şi a sărbătorilor, într-o adevărată ambianţă de sărbătoare. Astăzi, corul are aproximativ 30 de persoane cu vârste cuprinse între 11 şi 70 de ani, împărţiţi în patru voci (sopran, alto, tenor, bass), pregătite în continuare de doamna dirijor Oprea Mihaela, profesor de muzică la Liceul Pedagogic ,,Ioan Popescu “ din Bârlad.  Pentru faza mitropolitană a Concursului „Lăudați pe Domnul”, Corul  „Anastasis” va interpreta ,,Hristos a înviat”- muzica Al. Podoleanu, ,, Axion duminical”- muzica Gh. Popescu Brănești și ,, Miluiește-mă  Dumnezeule”- muzica Gh. Cucu.

Uniți în pasiunea pentru muzica religioasă corală, membrii corului „Aletheia”  continuă cu responsabilitate tradiția ieșeană de cânt coral mixt, în cadrul Bisericii Bărboi, susținând partea muzicală a Sfintei Liturghii, a altor servicii religioase și unei serii de concerte bianuale. Naturalețea și expresivitatea interpretării, dar și sonoritatea caldă ce invită la rugăciune au fost mereu apreciate de credincioșii Bisericii Bărboi și au constituit premisele obținerii succesului la nivel național. În 2011, Corul „Aletheia” a câștigat Marele Premiu al Festivalului Național de Cânt Coral Religios „Buna Vestire” de la Fundu Moldovei. Înregistrările și difuzările radio și TV au confirmat încă o dată calitățile artistice ale corului „Aletheia” care a lansat de curând albumul “Privegheați și vă rugați” cu piese religioase în prima audiție ale compozitorilor ieșeni. Repertoriul corului „Aletheia” pentru faza mitropolitană a Concursului „Lăudați pe Domnul” va fi format din troparul Sfintei Cuvioase Parascheva de George Dumitriu, Axionul  „Cuvine-se cu adevărat” de Silviu Cilinschi și Dipticul  coral religios  format din „Să se îndrepteze ruga mea”  de Pavel Grigorievici Cesnokov și partea I din „Concertul nr. 1” de Gavriil Musicescu.

În timpul deliberării juriului,  Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu”  al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi va susține un mini-concert, ce va cuprinde următoarele cântări: „Troparul Sf. Cuv. Parascheva”- tradiţional, „Măririmuri la Sf. Cuv. Parascheva” - gl. 1, arm. după N. Lungu, „Metanie”, armonizat de Marius Hristescu, „ Axion”- gl. 8, de Ştefanache Popescu, „Priveghere”, de Nicolae Lungu, „Toată suflarea” - gl.1, de D. Suceveanu și „Mare eşti, Doamne” de Iulian Cârstoiu. La eveniment va fi prezent Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de mai mulți ierarhi ai Bisericii noastre.

A VI-a ediție a concursului

Concursul Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”este organizat de Patriarhia Română și se află la ediția a VI-a. Ediţia din acest an se adresează corurilor parohiale mixte, la secţiunea interpretare şi compozitorilor de muzică bisericească la secţiunea compoziţie muzicală. Concursul se desfăşoară în trei etape şi anume: etapa eparhială, mitropolitană și naţională ce se va desfăşura la Palatul Patriarhiei, unde fiecare mitropolie va fi reprezentată de corul parohial câştigător al etapei mitropolitane. Competiția îşi propune să contribuie la cunoașterea lui Dumnezeu și la cultivarea comuniunii frățești, să susţină interpretarea autentică a muzicii bisericești, să identifice şi să promoveze formaţiile de muzică bisericească valoroase,  să faciliteze accesul publicului larg la acest gen de muzică și să îmbogățească repertoriul liturgic românesc, stimulând creativitatea compozitorilor de muzică bisericească din țară.