Bezmârâ Topluluğu, la Festivalul „Dimitrie Cantemir”
Ieri seară, 27 mai, începând cu ora 19:00, în Sala Unirii din fostul Cinema Victoria, a avut loc cel de-al doilea concert din cadrul Festivalului de muzică orientală „Dimitrie Cantemir”. Ansamblul Bezmara din Turcia a susținut un repertoriu de lucrări din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, cu instrumentele acelor perioade.
Iubitorii de muzică veche orientală s-au întâlnit ieri seară cu cel de-al doilea ansamblu, invitat la Festivalul #Cantemir300. Sute de ieșeni, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, au călătorit în timp, ascultând un buchet de piese muzicale de o valoare inestimabilă.
Ansamblul Bezmara a fost fondat în 1996 pentru a cânta notele vechi ale lucrărilor de muzică clasică turcească cu instrumentele și stilurile din perioada în care au fost compuse. Fikret Karakaya, din ansamblul numit „Bezmara”, care înseamnă „împodobirea întâlnirii” și care urmărește să cânte lucrări din secolele al XVI-lea și al XVII-lea cu instrumentele acelor perioade. Cu ajutorul Institutului Francez de Studii Anatolice, sub președinția celebrului cercetător Stefanos Yerasimos, a realizat miniaturi și instrumente muzicale după informațiile din sursele scrise, a obținut informații despre structurile de bază ale unor instrumente muzicale precum: Çeng, Osmanlı Saray Kopuzu (opuz), Metal Telli Kanun (kanun), Armudi Tanbur (tanbur) și Şehrud, care au fost reconstruite în formele lor caracteristice.
După ce la început a lucrat doar la lucrări instrumentale, ansamblul a preluat în repertoriul lui câteva dintre lucrările orale din „Mecmu-a-i Saz ü Söz” a lui Ali Ufki, inclusiv propriile sale creații, și a susținut primul său concert în 1998, la Palatul Francez. Ansamblul a cântat la Palatul Topkapı, precum și la festivalurile internaționale de muzică de la Istanbul și Yapı Kredi. CD-ul „Splendours of Topkapı” a fost lansat în Franța în 1999. Ansamblul Bezmârâ a susținut concerte la deschiderea „Expoziției Otomane” de la Palatul Versailles și la Capela Versailles, în mai 1999. De asemenea, formația a mai înregistrat și alte albume cu muzică otomană, printre care: „Tarab-ı Kevse”r (Kevserî Mecmûası'ndan Seçmeler 1) (2017) și „Saray ve Musiki” (2021).
Grupul își continuă activitățile cu sprijinul Institutului Francez de Studii Anatolice din Istanbul și al muzicologului american Walter Feldman și continuă să susțină concerte în țară și în străinătate.
În această seară, în sala Iustin Moisescu din cadrul Ansamblului Mitropolitan Iași, are loc cel de-al treilea concert, susținut de Grupul Neoclassical din Teheran. Pentru a urmări LIVE evenimentul, vă invităm să accesați acest link: https://www.youtube.com/live/69Ny3X5eNvU?feature=share
De asemenea, vă invităm să accesați și:
(Foto) Concert extraordinar al Ansamblului Bezmârâ Topluluğu la Iași
LIVE: #Cantemir300 - Concert extraordinar al Ansamblului Bezmârâ Topluluğu (Istanbul)