„Biblia – O carte?”, Părintele Stelian Tofană
Dedicată unui subiect complex și actual și parte a unui demers ce va fi cu certitudine util cititorilor dornici să înțeleagă de ce Scriptura reprezintă cartea cea mai importantă a spațiului creștin, lucrarea părintelui profesor universitar dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, se constituie nu doar într-o contribuție cu relevanță pentru spațiul cercetării teologice de specialitate, ci și într-o operă necesară oricărui creștin care dorește să își cunoască credința.
Părintele profesor Stelian Tofană e un om ce nu are nevoie de prezentări. Pasiunea cu care se apleacă asupra Sfintei Scripturi, dublată de profesionalismul specialistului, sunt două dintre secretele care-i fac fiecare conferință devorată de auditoriul in situ sau virtual, și fiecare carte așteptată cu nerăbdare.
Între textele recente care-i poartă semnătură se numără și volumul: Biblia – o carte?, apărut la editura clujeană Mega în anul 2019. Parte a unei serii mai ample de texte teologice, lucrarea are la bază o frumoasă serie de cateheze, susținute de către autor la biserica clujeană cu hramul „Schimbarea la față” din urbea transilvăneană, începând cu anul 2013. Alături de conferințele de isagogie, părintele dr. Petru-Ioan Ilea, care s-a ocupat de o parte dintre aspectele editoriale și a acompaniat volumul de o prefață, în cadrul căreia prezintă eforturile care au stat la baza acestui demers (pp. 11-15), promite cititorilor curioși o continuare în cadrul căreia sa vor putea întâlni cu texte dedicate temelor fundamentale de Hristologie, Mariologie, Aghiografie și Apologetică .
Cuprinzând patru unități tematice mari și două programe cu relevanță practică, unul ce-și propune să se refere la citirea Bibliei pe parcursul unui an (pp. 169-174) și un altul ce are în centru textul Noului Testament pentru aceeași perioadă de timp (pp. 175-180), cartea vine să-l familiarizeze pe cititor cu aspecte ce țin de istoria, conținutul și mesajul cărții de căpetenie a Creștinismului. După cum ține să sublinieze autorul în partea introductivă a demersului dânsului (pp. 17-25):
„Analizând înțelegerea semnificației și a rolului Cuvântului lui Dumnezeu în modelarea sufletelor creștinilor, dar și în direcționarea preoților în abordarea și studierea textului sfânt nu numai din perspectivă științifică, ci și din cea practic-misionară, Sfânta Scriptură rămâne pentru viața Bisericii din societatea contemporană, înainte de toate, o mare provocare”. (pp. 23).
Prima parte a demersului (pp. 29-58), este intitulată într-un mod provocator: „Să citim și să învățăm împreună Biblia!”. Părintele autor vorbește în cadrul ei despre semnificația termenului generic de Biblie, despre istoricitatea conținutului ei, dar și despre actualitatea mesajului ce se desprinde în urma lecturii conținutului acesteia. Într-un mod inspirat, în partea finală a subunității tematice, dânsul refuză să ofere anumite concluzii, ci preferă să lanseze un set de întrebări, menite a-l invita pe cititor la meditație. Cităm:
„Biblia e singura carte care cere un răspuns!
Ai dat un răspuns? Ai un răspuns?
Unde se găsește Biblia în sistemul tău de referințe la tine însuți, la aproapele tău, la Dumnezeu?
Când vei avea răspuns la toate aceste întrebări, Biblia va însemna punctul de referință după care îți vei ghida viața”. (pp. 47).
Interesantă și utilă este decizia părintelui profesor Stelian Tofană, de a plasa la finele fiecărui capitol slide-urile care au stat la baza textului subunității tematice. Astfel, de exemplu, cititorul poate reveni atunci când dorește asupra conținutului, recapitulând și fixând informațiile prezentate pe larg anterior.
Cea de-a doua parte a lucrării (pp. 59-100), îl invită pe cititor într-un periplu de natură istoriografică. Părintele biblist oferă o prezentare generală a conținutului cărților pe care le conțin Vechiul și Noul Testament și vorbește despre istoricul lor și modul în care au fost ele percepute, din perspectiva canonicității, în diferite epoci istorice. Demersul este apoi continuat cu o trecere în revistă a istoriei Bibliei în limba română (pp. 101-117). Cititorii sunt invitați aici să ia contact cu Biblia de la București din 1688, cea de la Blaj din 1795, cea de la Sankt Petersburg, din 1819, cea de la Buzău, publicată între anii 1854-1856, cea a lui Șaguna, apărută între 1856 și 1858 și multe alte ediții ale textului sacru, să le cunoască povestea și specificul și să afle mai multe în legătură cu rolul jucat de ele în dezvoltarea societății românești.
Cartea se încheie cu un capitol cu relevanță practică, dedicat sensurilor textului biblic (pp. 133-168). Părintele autor își învață aici cititorul cum să citească Scriptura, familiarizându-l cu diferitele sensuri ale textului sfânt, vorbindu-i despre rolul contextului și ajutoarele acestuia, dar și alte aspecte extrem de interesante. Dânsul ține să sublinieze faptul că:
„Posibilitatea înțelegerii textelor Sfintei Scripturi ne este întregită și de locurile paralele, prin care putem dobândi informații suplimentare concludente, rolul acestora fiind de a contura mesajul transmis de autor. Unul dintre cele mai eficiente mijloace de interpretare scripturistică este reprezentat de context, deoarece orice idee apare în relație cu cele premergătoare și cu cele ce îi urmează. Sub ambele aspecte ale sale, atât istoric, cât și tematic, contextul reprezintă un sprijin esențial în interpretarea biblică”. (pp. 155).
Dedicată unui subiect complex și actual și parte a unui demers ce va fi cu certitudine util cititorilor dornici să înțeleagă de ce Scriptura reprezintă cartea cea mai importantă a spațiului creștin, lucrarea părintelui profesor universitar dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, se constituie nu doar într-o contribuție cu relevanță pentru spațiul cercetării teologice de specialitate, ci și într-o operă necesară oricărui creștin care dorește să își cunoască credința. De aceea, nu putem decât să ne bucurăm de apariția ei și să sperăm că în curând seria va fi întregită, odată cu publicarea celorlalte texte promise.
Sursă text și foto: radiorenasterea.ro
Despre Sfânta Parascheva, altfel
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro