În biblicul Ninive nu se va mai vedea umbra Sfintei Cruci

Religia în lume

În biblicul Ninive nu se va mai vedea umbra Sfintei Cruci

    • În biblicul Ninive nu se va mai vedea umbra Sfintei Cruci
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

La Ninive, localitate biblică locuită de creştini de 2000 de ani, simbolurile creștine dispar. Dispar în văzul Occidentului, prin filme postate pe rețelele de socializare. Cu nonșalanță, crucile de pe bisericile altădată pline sunt înlocuite cu steagurile negre, specifice Califatului Islamic.

Drama prin care trece comunitatea creştină din Irak depăşeşte, de multe ori, neputincioasele noastre cuvinte. Cândva spaţiu de spiritualitate creştină, patrie a sfinţilor stâlpnici şi a teologilor Efrem şi Issac Sirul, locul în care a activat una dintre cele mai importante şcoli creştine de la Edessa, Irakul este astăzi ţara în care creştinii au fost puşi să aleagă între credinţă şi viaţă.

Mulţi dintre ei s-au alăturat sfinţilor din calendar. Majoritatea au luat calea exilului, păstrându-şi însă credinţa. Statisticele internaţionale au numărat aproximativ 200.000 de creştini irakieni refugiaţi în Kurdistan. Biserica spune altceva: un milion de creştini din Bagdad, Mosul şi Ninive şi-au luat bruma de avere şi au plecat în pribegie.

La Ninive, localitate biblică locuită de creştini de 2000 de ani, simbolurile creștine dispar. Dispar în văzul Occidentului, prin filme postate pe rețelele de socializare. Cu nonșalanță, crucile de pe bisericile altădată pline sunt înlocuite cu steagurile negre, specifice Califatului Islamic. Într-o înregistrare prezentată de televiziunea Al Jazerra, un cleric islamist anunță că vor fi șterse toate simbolurile creștine din Ninive: „În Mosul nu se va mai vedea umbra Crucii”.

Potrivit aceleiași surse jurnalistice, după capturarea orașului, toate crucile de pe bisericile din Mosul au fost înlocuite cu simboluri islamiste.

Citește despre: