Binecuvântare arhierească la Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Binecuvântare arhierească la Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a aflat astăzi, în Duminica a XXXII-a după Rusalii, în ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, la Paraclisul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Centrului Eparhial Suceava.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul rânduit, diaconul Sergiu Ionică a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Sasca Mare, Protopopiatul Fălticeni, iar Mihai Sava a fost hirotonit diacon pe seama Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Municipiul Fălticeni.

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorul paraclisului reședinței arhiepiscopale, s-a născut în jurul anului 1300 în cetatea Trapezunt, aflată în Asia Mică, pe malul Mării Negre. Pentru că nu a dorit să se lepede de dreapta credință, a fost martirizat în anul 1330, în Cetatea Albă. Vestea minunilor pe care Sfântul Ioan cel Nou le-a săvârșit în decursul timpului a  străbătut întreaga lume ortodoxă, moaștele sale fiind aduse la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun. Pomenit de Biserica Ortodoxă la data de 2 și 24 iunie, Sfântul Ioan cel Nou s-a dovedit a fi mângâietor și grabnic ajutător al tuturor celor care îl cinstesc cu evlavie. Sfintele sale moaște sunt adăpostite în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Sursa: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Citește despre: