Binecuvântare arhierească pentru doi veterani aflaţi în Turul Unirii

Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, i-a binecuvântat vineri, 18 iunie 2021, pe doi veterani ai Războiului din Transnistria (1992).

Cei doi români (Ghenadie Cosovan, 61 de ani, colonel în rezervă, fost vice-ministru de interne, şi Nicolae Palamarciuc, 53 de ani, din Floreşti, ofiţer în rezervă) au pornit un tur al Unirii, pe biciclete, pe o distanţă de 3200 de kilometri. Itinerariul, care va trece şi prin România, a început şi se va încheia la Bălţi.

Potrivit Biroului de presă al Episcopiei de Bălţi, Turul Unirii este un omagiu adus tuturor ostaşilor români căzuţi pe toate câmpurile de luptă pentru eliberarea Basarabiei de ocupaţia ţaristă şi sovietică. PS Antonie a rostit rugăciunea de călătorie, i-a binecuvântat pe cei doi veterani şi le-a urat „Drum bun!”. PS Antonie le-a dăruit călătorilor o carte de rugăciune şi câteva iconiţe cu chipul Maicii Domnului. Turul Unirii include următorul traseu: Bălţi – Rezina – Saharna – Criuleni – Gura Bâcului – Varniţa – Căuşeni – Ştefan Vodă – Chilia – Izmail – Galaţi – Tulcea – Babadag – Constanţa – Călăraşi – Botoşani – Cernăuţi – Hotin – Soroca – Bălţi.

Locul pornirii pentru Turul Unirii nu a fost ales întâmplător. Oraşul Bălţi este localitatea care a dat startul Unirii în 1918. La 3 martie 1918, Zemstva din Bălţi (formă de guvernare locală instituită în timpul reformelor liberale din Imperiul Rus) a votat Unirea cu Patria Mamă – România. La 13 martie 1918, Unirea cu România a fost votată de Zemstva din Soroca, la 25 martie, în acelaşi an, Unirea cu Patria Mamă – România a fost votată de Zemstva din Orhei şi la 27 martie Sfatul Ţării de la Chişinău a votat Unirea Basarabiei cu România.

De la același autor

Ultimele din categorie