Preasfințitul Părinte Antonie împlinește un deceniu de slujire arhierească

Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului)

Preasfințitul Părinte Antonie împlinește un deceniu de slujire arhierească

    • Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălţi
      Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălţi / Foto: doxologia.ro

      Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălţi / Foto: doxologia.ro

Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, aniversează vineri, 24 mai, zece ani de la primirea hirotoniei episcopale. Tot vineri, se împlinesc șase ani de când Preasfinția Sa a fost ales conducător al Eparhiei de Bălți.

Preasfinţitul Părinte Antonie s-a născut în 29 mai 1963 la Hârbovăţ, raionul Anenii Noi din Republica Moldova.

Ierarhul a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău, precum şi Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi.

Acesta a îndeplinit începând cu anul 1995 responsabilități administrative, misionare, culturale și mediatice, în Mitropolia Basarabiei.

În ședința din 22 mai 2014, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Antonie Telembici în postul vacant de episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului cu titulatura Antonie de Orhei.

Hirotonia în arhiereu a avut loc în data de 24 mai 2014, în cadrul Sfintei Liturghii oficiată în Catedrala Patriarhală din București.

În data de 24 mai 2018, la solicitarea insistentă a clerului și a credincioșilor mireni din Mitropolia Basarabiei, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfințitul Părinte Antonie în demnitatea de Episcop de Bălți.

Citește despre: