Binecuvântări arhiereşti în două eparhii ale Moldovei

IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a sfinţit duminică, 16 septembrie 2019, Așezământul social-filantropic „Sfântului Ierarh Nicolae” și Capela „Învierea Domnului” din Parohia Balcani-Marginea, Protopopiatul Moineşti. PS Ignatie a săvârşit sâmbătă, 15 septembrie, Sfânta Liturghie în Parohia Zorleni, Protopopiatul Bârlad, iar duminică, 16 septembrie, a slujit la Catedrala Episcopală din Huşi.

Așezământul social-filantropic „Sfântului Ierarh Nicolae” și Capela mortuară „Învierea Domnului” din Parohia Balcani-Marginea, Protopopiatul Moineşti, judeţul Bacău, a fost sfințit duminică, 15 septembrie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Credincioșii l-au întâmpinat pe ierarhul locului, având prilejul să se închine la

copia icoanei Maicii Domnului Prodromița de la Catedrala „Nașterea Maicii Domnului” din Moinești și la racla cu un fragment din sfintele moaște ale Sfântului Pantelimon din Parohia Frumoasa, Protopopiatul Moineşti. IPS Ioachim l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Liviu Huean pe seama Parohiei Sărata, Protopopiatul Moinești. Din soborul slujitorilor a mai făcut parte şi preotul Costel Mareş, protopop de Moineşti. Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului i-a felicitat pe credincioși și pe toți ctitorii care au ajutat cu timp și fără timp la ridicarea așezământului social-filantropic și casei mortuare. Părintele paroh Iustin Tănasă a primit din partea Părintelui Arhiepiscop Ioachim distincția de iconom-stavrofor. La rândul lor, ctitorii care s-au remarcat printr-un suport semnificativ, au primit diplome de vrednicie din partea ierarhului. Preotul paroh Iustin Tănasă a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, părintelui protopop Costel Mareş pentru susținere, credincioșilor pentru prezență, dar și tuturor celor care l-au sprijinit în finalizarea acestui proiect, după cum se arată pe site-ul Eparhiei Romanului şi Bacăului.

Bisecuvântare arhierească în Parohia Zorleni, Protopopiatul Bârlad

De sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, sâmbătă, 14 septembrie, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Zorleni, Protopopiatul Bârlad, judeţul Vaslui, în prezenţa a numeroşi credincioşi. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, părintele Vasile Lăiu, protopop de Bârlad, protosinghelul Euharist Micu, stareţul Mănăstirii Bujoreni, şi părintele paroh Valeriu Sin. Explicând fragmentul evanghelic citit în cadrul slujbei, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre darul făcut nouă de Hristos, prin jertfa Sa de pe cruce: „Pasajul evanghelic ne readuce aminte adevărul fundamental pe care Hristos ni l-a împărtăşit prin răstignirea Sa pe Cruce, prin faptul că El şi-a dat viaţa integral pentru noi, cei care nu meritam lucrul acesta. Adevărul acesta, pe care îl descoperim, prin Crucea Mântuitorului, este faptul că dragostea niciodată nu reproşează nimic. Hristos a fost răstignit pe Cruce, batjocorit, calomniat şi dispreţuit. Când i-a fost sete, în loc de apă, a primit oţet şi fiere, în loc să primească recunoştinţă, a primit ură şi lipsă de respect. Hristos, când a fost răstignit, nu a primit din partea oamenilor absolut nimic. El a dăruit totul: dragostea Sa, răbdarea Sa, atenţia Sa şi, mai presus de toate, jertfa Sa mântuitoare. Nu le-a reproşat nimic celor care se comportau într-o manieră nedemnă de ei”.

Suntem chemaţi să aprofundăm taina Crucii lui Hristos”

În Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, duminică 16 septembrie, Preasfinţitul Părinte Ignatie a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi. Numeroşi credincioşi au primit cu acest prilej Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. În cuvântul de învăţătură, Părintele Episcop Ignatie a explicat chemarea pe care Hristos ne-o adresează, de a ne lua crucea, arătând profunzimea semnificaţiei reale a acesteia: „Suntem chemaţi să aprofundăm taina Crucii lui Hristos. Fiecare predicator încearcă să intre în gândul lui Hristos, să înţeleagă ceea ce Hristos a vrut să spună prin toate cuvintele pe care ni le-a lăsat moştenire. Este, poate, o cutezenţă din partea celui ce predică, să tâlcuiască cuvintele lui Hristos, când poate pe ele însele ar trebui să le lăsăm să vorbească, să ne atingă aripa sufletului. În acelaşi timp, cuvintele lui Hristos nu sunt uşor de asimilat în viaţa noastră. Domnul ne spune că «oricine voieşte să vină după El, să se lepede de sine, să îşi ia crucea şi să Îi urmeze». Ce înseamnă să îşi ia crucea? Ce ar trebui să înţelegem prin această asumare? Aşa este Dumnezeu, respectă libertatea omului, chiar cu riscul ca noi să ne revoltăm împotriva Lui, până acolo merge Dumnezeu în respectarea libertăţii cu care El însuşi ne-a înzestrat”.

Citește alte articole despre: slujbă, slujire, credinţa, credincioși, eparhie

De la același autor

Ultimele din categorie