Binecuvântări arhiereşti în două eparhii ale Moldovei

În zilele de 21 şi 22 septembrie 2019, în Eparhia Romanului şi Bacăului şi în Episcopia Huşilor au fost sfinţite trei locaşuri de închinăciune. Credincioşii au participat la sfintele slujbe cu evlavie şi au avut prilejul să treacă prin Sfântul Altar.

Biserica "Sfântul Ierah Nicolae" din filia Sârbi, a Parohiei Lehancea - Podu Turcului, Protopopiatul Sascut, judeţul Bacău, a fost sfinţită sâmbătă, 21 septembrie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. La cest moment de sărbătoare au participat ctitorii sfântului locaş, autoritățile locale, precum și credincioșii din mai multe sate învecinate. Oamenii au avut prilejul să se închine în Sfântul Altar. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Filomenos” din Onești. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenţi, IPS Ioachim a explicat sensurile duhovnicești ale sfințirii unei biserici, subliniind importanța unei noi porţi către ceruri în una dintre cele mai vechi așezări de pe Valea Zeletinului. La recomandarea părintelui Vasile Abageru, protopop de Sascut, părintele Bogdan Lupu, a primit din partea Înaltpreasfințitului Ioachim rangul de iconom stavrofor, iar cei care au sprijinit lucrările de zidire și înfrumusețare ale bisericii au primit diplome de ctitori și vrednicie. Primarul comunei Podu Turcului Gelu Cioravă a fost distins cu Ordinul „Episcop Melchisedec” pentru mireni. IPS Ioachim a oferit în dar tuturor copiilor prezenți peste 100 de pachete cu rechizite școlare și dulciuri.

Sfinţirea noilor clopote ale Bisericii „Sfântul Ilie” din Bârlad

În după-amiaza zilei de sâmbătă, 21 septembrie 2019, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat slujba de sfințire a noului clopot al Bisericii „Sfântul Ilie” din municipiul Bârlad. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte părintele paroh Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, părintele Marin Tudorică, secretar eparhial al Episcopiei Huşilor, părintele Marius Cătălin Antohi, protopop de Huși, precum și preoți din oraș și din împrejurimi. Adresându-se celor prezenți, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre chemarea Bisericii manifestată prin sunetul clopotelor: „Clopotul este simbolul armoniei care ar trebui să ne sensibilizeze la rugăciune. Când vorbim de glasul clopotelor, ne gândim la chemarea pe care ne-o face Dumnezeu, iar noi nu ar trebui să o refuzăm. Sunetul unui clopot este sinonim cu armonia. Acest lucru se întâmplă ori de câte ori venim la slujbă, la rugăciune, se instaurează în noi o stare de armonie”. Ierarhul de la Huşi a mulțumit părintelui protopop Vasile Lăiu și celor care au contribuit la achiziționarea noului clopot, afirmând că acesta este o expresie a jertfelniciei credincioșilor.

Resfințirea bisericii Parohiei Holt

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a resfințit, duminică, 22 septembrie 2019, Biserica cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Holt - Letea Veche, Protopopiatul Bacău, judeţul Bacău. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi preotul Constantin Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău. Au asistat reprezentanţii autorităţilor centrale, județene și locale, precum şi mulţime de popor. „Sfințirea unei biserici este un eveniment măreț ale unei comunități. Dumnezeu a binevoit să locuiască în casa făcută de noi oamenii”, a remarcat IPS Ioachim. După ce a fost hirotesit iconom stavrofor, părintele paroh Iulian-Vasile Adam a mulțumit, alături de preotul slujitor Valentin Dăscălescu și în numele enoriașilor, Părintelui Arhiepiscop Ioachim pentru marea bucurie de a fi în mijlocul comunității letene. De asemenea, au fost oferite și diplome de vrednicie celor care au ajutat la împlinirea acestor mărețe lucrări.

Doi ierarhi au resfiţit biserica Parohiei Puieşti Târg

Preasfinţitul Părinte Ignatie, alături de Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a resfinţit duminică, 22 septembrie, Biserica „Sfântul Nicolae” a Parohiei Puieşti Târg, Protopopiatul Bârlad, judeţul Vaslui. Cu acest prilej, Episcopul Huşilor a vorbit celor prezenţi despre locul pe care trebuie să îl ocupe Biserica în viaţa personală: „Orice biserică sfinţită este locul în care Îl întâlnim pe Domnul. O biserică sfinţită este un reper, o bornă în drumul nostru de aprofundare a credinţei noastre”. A urmat apoi Sfânta Liturghie, oficiată de către cei doi ierarhi pe o scenă amplasată în apropierea locaşului de cult. Cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Visarion, care a explicat principalele învăţături ce se desprind din relatarea Pescuirii Minunate: „Din cuprinsul Evangheliei de astăzi învăţăm multe lucruri dătătoare de speranţă. Învăţăm că avem nevoie să ne întâlnim cu Mântuitorul Hristos, Care este pretutindeni prezent, în fiecare localitate, în sfânta biserică”. PS Ignatie l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele paroh Alexandru Vasile. De asemenea, a oferit Crucea eparhială pentru mireni pictorului Valentin Cruceanu şi diplome de vrednicie celor ce au sprijinit lucrările la Biserica „Sfântul Nicolae”. În după-amiaza zilei de duminică, 23 septembrie, Părintele Episcop Ignatie a fost prezent în mijlocul obștii Mănăstirii Grăjdeni, Protopopiatul Bârlad, unde a sfințit cele trei noi clopote.

Citește alte articole despre: slujbă, credinţa, oameni, credincioși, ierarhi

De la același autor

Ultimele din categorie