Binecuvântări arhiereşti la Şerbeşti şi Radomireşti
PS Calinic Botoşăneanul s-a aflat duminică, 11 iunie 2017, în Parohia Şerbeşti din Protoieria 3 Iaşi pentru a sfinţi casa parohială a acestei comunităţi. Tot duminică, IPS Ioachim a pus piatra de temelie pentru biserica ce se va ridica în Parohia Radomireşti.
În Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Şerbeşti, Protoieria 3 Iaşi, comuna Ciorteşti, judeţul Iaşi, a fost oficiată duminică, 11 iunie 2017, Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Alături de Preasfinţia Sa a slujit un sobor mare de preoţi şi diaconi din care a făcut parte şi părintele Vilie Doroşincă, protopop emerit. „Sfânta Liturghie a fost săvârşită într-un foişor aflat în incinta curţii parohiale. Aceasta a fost urmată de sfinţirea casei parohiale, cu acest prilej fiind oferite distincţii celor care au contribuit mai consistent la ridicarea şi consolidarea locuinţei preotului paroh. Mulţumesc Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul pentru că a fost prezent pentru a treia oară în parohia noastră, dar şi soţiei mele, Alina Apostol, primarul comunei Ciorteşti“, a relatat părintele paroh Ionuţ Apostol. Actuala casă parohială din Şerbeşti a fost sediu al cooperativei agricole de producţie (CAP). Pentru o vreme a fost închiriată de enoriaşii parohiei pentru a locui preotul paroh. Odată cu venirea părintelui Ionuţ Apostol în anul 2005, s-au început demersurile pentru cumpărarea clădirii, iar apoi au debutat lucrările de consolidare.
Piatră de temelie pentru biserica din Radomireşti
În prima Duminică după Rusalii (n.r. duminică, 11 iunie 2017), Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a pus piatra de temelie pentru biserica din Parohia Radomireşti, Protopopiatul Bacău, judeţul Bacău, închinată Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. Evenimentul religios a avut loc în prezenţa a numeroşi fii ai satului, dar şi a copiilor care învaţă în această localitate. „Am acordat binecuvântarea pentru ridicarea unei sfinte zidiri, care să fie un spaţiu de întâlnire cu Dumnezeu, loc de rugăciune şi o poartă a cerului. Este un răspuns la dorinţa credincioşilor din această zonă, dar şi o împlinire a unui deziderat de a nu exista nici un sat fără biserică. Dumnezeu să împlinească această sfântă lucrare, să sporească darul şi să-i ocrotească pe lucrători, pe donatori, pe miluitori şi pe toţi cei ce vor contribui la zidirea acestui sfânt locaş“, a remarcat IPS Ioachim. Proiectul şi întreaga lucrare de înălţare a locaşului sfânt au fost încredinţate preotului paroh Ioan Palur, care va fi susţinut de preotul Alexandru Palur. În satul Radomireşti trăiesc în jur de 70 de familii care nu au avut o biserică. Pentru a participa la sfintele slujbe, oamenii erau nevoiţi să parcurgă patru kilometri.