Binecuvântări arhiereşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
În Duminica a 24-a după Rusalii, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Narcisa din Bacău, iar PS Ignatie a sfinţit biserica din filia Valea Târgului a Parohiei Brodoc, Protopopiatul Vaslui. Tot duminică, 28 octombrie, PS Părinte Veniamin a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cetăţuia.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a săvârşit duminică, 28 octombrie 2018, Sfânta Liturghie în Biserica "Sfântul Dumitru" – Narcisa din Bacău. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej mulţimii de credincioşi, referindu-se la textul Evangheliei, ierarhul a arătat, pe de o parte, vindecarea femeii bolnave și, pe de altă parte, învierea fiicei lui Iair, mai marele sinagogii din Capernaum. În cadrul Sfintei Liturghii IPS Ioachim l-a hirotonit pe diaconul Liviu-Petronel Pădurescu întru preot pe seama Parohiei Dănceni, Protopopiatul Sascut, judeţul Bacău. Înaltpreasfinţia Sa și-a exprimat bucuria revederii cu bunii credincioși din parohia băcăuană și i-a felicit pe preoții slujitori pentru buna armonie și împreuna slujire spre binele păstoriților lor: „Vă felicităm și sperăm să găsim și alte prilejuri să ne întâlnim în rugăciune. Felicit și pe părinții slujitori care răspund la nevoile frățiilor voastre și pe tânărul preot pe care l-am hirotonit”. La final, preotul paroh Ioan Pleșcău a mulțumit Părintelui Arhiepiscop Ioachim pentru prezență și pentru dragostea pe care o manifestă față de enoriașii parohiei.
Sfinţire de biserică în Protopopiatul Vaslui
Enoriaşii din filia Valea Târgului, a Parohiei Brodoc, Protopopiatul Vaslui, judeţul Vaslui, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe PS Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor. Ierarhul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit biserica acestei filii. Părintele Episcop Ignatie a explicat principalele momente ale târnosirii şi a îndemnat pe cei prezenţi ca atunci când vin la biserică să aibă conştiinţa că se întâlnesc cu Hristos. A urmat Sfânta Liturghie, răspunsurile la strană au fostfiind oferite de Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huşi. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte părintele Vladimir Beregoi, consilier al Sectorului economic şi social al Episcopiei Huşilor, şi părintele Adrian Chirvasă, protopop al Protopopiatului Vaslui. După citirea pericopei evanghelice care a relatat minunea vindecării femeii ce avea curgere de sânge şi a învierii fiicei lui Iair, Părintele Episcop Ignatie a despre credinţa şi discreţia femeii vindecate: „Ceea ce este uimitor în privinţa acestei femei este credinţa şi discreţia ei. A te apropia de Dumnezeu presupune discreţie, fără spectacol, fără să te îmbulzeşti. Femeia a avut o credinţă aşa de puternică încât nu s-a gândit să-i ceară ceva lui Hristos. Nu a vrut să-şi detalieze boala”. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul Huşilor, în semn de preţuire, l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Ciprian Lungu şi a oferit mai multe distincţii de vrednicie celor care s-au implicat în edificarea sfântului lăcaş.
Noi clopote pentru Mănăstirea Cetăţuia
Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat duminică, 28 octombrie 2018, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cetăţuia din Iaşi. La final, ierarhul a sfinţit cele patru clopote achizionate recent din Austria prin jertfa obştii aşezării monahale de la Cetăţuia şi a donatorilor. La final, protosinghelul Arsenie Hanganu, stareţul Mănăstirii Cetăţuia, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru că l-a delegat pe PS Veniamin să slujească Sfânta Liturghie în străvechea biserică ridicată de voievodul Gheorghe Duca. „Clopotele sfinţite au fost achiziţionate de mănăstirea noastră din Austria. Acestea sunt o contribuţie a mănăstirii noastre şi a credincioşilor care participă la sfintele slujbe oficiate aici. Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, am avut un grup de oameni care au insistat şi au donat fonduri necesare cumpărării noilor clopote. Astfel, după ce am primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, s-a reuşit adunarea sumei necesare. Cred că Dumnezeu a rânduit ca noile clopote să intre în patrimoniul mănăstirii noastre în Anul Centanar. Clopotele se vor auzi în cadrul momentelor liturgice şi vor chema în acelaşi timp la unitatea de credinţă şi de neam”, a remarcat protosinghelul Arsenie Hanganu. Singurul clopot funcţional va fi donat Mănăstirii Hlincea, iar celelalte clopote scoase din uz vor fi expuse în incinta mănăstirii.