Binecuvântări arhiereşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

IPS Ioachim a oficiat vineri, 2 august 2019, Taina Sfântului Maslu la Mănăstirea Valea Budului, iar sâmbătă, 3 august, a vizitat mănăstirile Calapodeşti şi Pogleţ. Duminică, 4 august, Înaltpreasfinţia Sa a slujit la catedrala din Roman. PS Igantie a slujit vineri, 2 august, slujba Paraclisului în Parohia Bogdana, iar o zi mai târziu a slujit la Mănăstirea „Dimitrie Cantemir”. Duminică, 4 august, Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie la catedrala din Huşi. Tot duminică, PS Calinic Botoşăneanul a oficiat Taina Sfântului Maslu la Mănăstirea Hadâmbu.

 

În seara zilei de vineri, 2 august 2019, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoți şi un diacon, a oficiat Taina Sfântului Maslu la Metocul chiriarhal „Acoperământul Maicii Domnului” - Valea Budului, judeţul Bacău. Părintele Gheorghe Ardeleanu de la Parohia Huțu, Protopopiatul Sascut, a fost hirotesit întru duhovnic. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, IPS Ioachim a vorbit despre legătură specială pe care credincioşii o au cu Maica Domnului. Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului a vizitat sâmbătă, 3 august, Mănăstirea “Sfântul Antipa de la Calapodești” din comuna Dealu Morii, judeţul Bacău. Cu acest prilej, ierarhul a văzut care este stadiul lucrărilor la pictura interioară a bisericii aflate în construcţie. În aceeaşi zi, IPS Ioachim a ajuns la Mănăstirea Pogleț-Corbasca, judeţul Bacău. Arhipăstorul Romanului şi Bacăului a intrat în locașul de cult, iar apoi a oficiat slujba Parastasului pentru Arhiepiscopul Adrian Hrițcu și pentru ieromonahul Calistrat Ifrim. De asemenea, a fost vizitat așezământul destinat persoanelor vârstnice aflate în grija obștii monahale de la Pogleţ. În Duminica a 7-a după Rusalii, IPS Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Pericopa evanghelică a fost tâlcuită de către protosinghelul Onufrie Cotos de la Mănăstirea Radu Vodă din București. Ierarhul de la Roman a vorbit apoi despre semnificația minunilor săvârșite de către Mântuitorul Hristos pentru poporul aflat în căutarea luminii și a împărăției cerurilor.

PS Ignatie: „Am cerut Maicii Domnului să ne dea bucuria ei”

În după-amiaza zilei de vineri, 2 august, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit slujba Paraclisului Maicii Domnului în Parohia Bogdana, Protopopiatul Vaslui, judeţul Vaslui. Preasfinția Sa a fost însoțit de părintele Adrian Chirvasă, protopop al Protopopiatului Vaslui. La finalul slujbei, Ierarhul Hușilor a ţinut un cuvânt celor prezenţi în care a menţionat că „Maica Domnului este modelul, prin excelență, al omului plin de bucurie”. „În slujba Paraclisului, i-am cerut Maicii Domnului să ne dea bucuria ei, să umple inima noastră de bucuria pe care și ea a avut-o. Ea a primit plinătatea bucuriei și, în felul acesta, a pierdut grija păcatului”, a remarcat PS Ignatie. În după-amiaza zilei de sâmbătă, 3 august 2019, Episcopul Huşilor a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului la Mănăstirea „Dimitrie Cantemir” din judeţul Vaslui. Alături de ierarh au mai slujit părintele Vladimir Beregoi, consilier al Sectorului economic şi social al Episcopiei Huşilor, părintele Marius Cătălin Antohi, protopop de Huşi, şi arhimandritul Serafim Bodnar, duhovnicul Mănăstirii „Dimitrie Cantemir”. Părintele Episcop Ignatie a explicat, din punct de vedere al învăţăturii de credinţă, de ce o numim pe Sfânta Fecioară Maria, „Născătoare de Dumnezeu”. La final, Părintele Episcop Ignatie i-a îndemnat pe cei prezenţi să trăiască la modul conştient credinţa ortodoxă. În Duminica a VII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huşi. În omilia rostită, Ierarhul Huşilor a vorbit despre vocația pe care creștinii, ca ucenici ai lui Hristos, trebuie să o dobândească în raport cu cei suferinzi, după cum se arată pe site-ul Eparhiei Huşilor. Totodată, Preasfinţia Sa a subliniat corespondenţa directă dintre credinţă şi faptă: „Credinţa se trăieşte în profunzimea inimii noastre. Lăsăm ca însăși credinţa să vorbească prin faptele noastre. Ne înşelăm spunând că avem o relaţie personală cu Dumnezeu şi ne rugăm fiecare acasă, fără să se vadă concret această credinţă”.

Mii de pelerini la Mănăstirea Hadâmbu

Peste 4.000 de pelerini s-au rugat împreună duminică, 4 august 2019, în cadrul Tainei Sfântului Maslu oficiată la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi. Slujba a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Oamenii au venit în străvechea aşezare monahală din mai multe colţuri ale ţării, atât pentru a primi folos în cadrul tainei oficiate, cât şi pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aflată în biserica-monument. Cuvântul de învăţătură de la finalul slujbei a fost ţinut de către preotul Vasile Nechita de la Parohia „Sfântul Andrei” din Iaşi. Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, a mulţumit Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul pentru că a slujit Taina Sfântului Maslu şi Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru că a binecuvântat prezenţa Preasfinţiei Sale la Mănăstirea Hadâmbu. În acelaşi timp, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a anunţat programul liturgic special prilejuit de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din acest an.

Citește alte articole despre: slujbă, preoţi, credincioși, slujire, slujitori, MMB, ierarhi

De la același autor

Ultimele din categorie