Biserica de la Breazu, în straie de sărbătoare
Ziua de 12 iulie 2022 va rămâne pentru veșnicie adânc întipărită în inimile locuitorilor acestei frumoase comunități de la poalele cetății Iașilor, întrucât cu prilejul prăznuirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Teofan, locuitorii parohiei Breazu au avut nespusa bucurie ca în mijlocul lor să poposească Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Părintele Episcop a fost întâmpinat de dimineață conform tradiției, în dangătul clopotelor și a bătăii de toacă, dar și cu un frumos colac și sare, așezate pe un ștergar tradițional.
Înainte de săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, Ierarhul a mulțumit poporului pentru primirea călduroasă și a rostit rugăciunile de dezlegare pentru cler și popor, împărtășind credincioșilor prezenți cuvânt mângâietor și ziditor. Sfânta Liturghie a fost încununată prin prezența unui impresionant sobor de preoți slujitori din care au făcut parte numeroși aboslvenți ai Seminarului Teologic Ortodox din Iași, dintre care unii foști și actuali fii duhovnicești ai Părintelui paroh și profesor Gabriel Coroamă. La momentul Chinonicului s-au împărtășit cu Sfintele Taine un număr record de credincioși și copii pentru o zi obișnuită din cursul săptămânii, aproximativ 50 de persoane adulte și numeroși copii ce au dorit să întregească starea de comuniune euharistică dimpreună cu cea a soborului slujitorilor.
La finalul Sfintei Liturghii Ierarhul a oferit Părintelui paroh Gabriel Coroamă și doamnei preotese Mihaela Coroamă distincții de vrednicie din partea Părintelui Mitropolit Teofan.
Părintele paroh Gabriel Coroamă a mulțumit în numele enoriașilor parohiei Breazu, Preasfințitului Părinte Episcop Vicar Nichifor Botoșăneanul pentru prezența și binecuvântarea slujirii Sfintei Liturghii și a oferit acestuia o frumoasă icoană argintată cu Maica Domnului – Ocrotitoarea Sfântului Munte – ca semn de prețuire și dragoste din partea comunității pe care o păstorește.
De asemenea și P.C. Preot Protoiereu Florin Călugăru, care este și enoriaș al Parohiei Breazu i-a fost dăruită o frumoasă icoană cu Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva, care să îl ocrotească și povățuiască în noua slujire de Protoiereu al Protopopiatului Iași I. Autoritățile locale prezente și ostenitorii parohiei ce au sprijinit finalizarea proiectului dedicat construirii Casei Funerare, a fântânii precum și a altor lucrări ale parohiei, au fost răsplătiți de către Mitropolitul Modovei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, prin acordarea unor distincții de vrednicie.
Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Nichifor a săvârșit în continuare slujba de sfințire a Casei Funerare și a fântânii din curtea Bisericii, lucrări ce s-au ridicat prin dragostea și osteneala credincioșilor inimoși ai acestei comunități.
Este știut faptul că la parohia Breazu se află de aproximativ 15 ani o copie a Sfintei Icoane Prodromița, primită în dar de la Preacuviosul Părinte Clement Haralam, fost viețuitor al Schitului românesc Prodromu, actualmente Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din București. Evlavia Părintelui paroh Gabriel Coroamă față de această Sfântă Icoană avea să se concretizeze în mod real și tainic, prin ridicarea unei frumoase Case de Prăznuire închinată Maicii Domnului Prodromița, ce a fost sfințită de către Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Teofan în data de 4 septembrie 2016.
Prin purtarea de grijă a Părintelui paroh Gabriel Coroamă, care este și duhovnicul Seminarului ieșean și profesor de Tipic și Liturgică, dar și prin generozitatea și dragostea unor enoriași inimoși ai parohiei, cât și altora aflați în străinătate, în curtea Bisericii de la Breazu s-a ridicat o frumoasă Casă Funerară, menită să deservească necesitățile liturgice ale acestei comunități, legate de riturile funebre ale Bisericii Ortodoxe.
Interesantă și tainică armonizare a noului cu vechiul, întrucât sentimentul pe care îl ai trecând pentru prima oară pragul acestei clădiri, nu este unul de răceală și distanțare, de mare apăsare degajată parcă din atmosfera poeziei bacoviene așa cum îți inspiră unele clădiri funerare din marile orașe. Privită din exterior, această construcție aduce mai mult la înfățișare cu imaginea unei stăreții de munte, în timp ce interiorul te face să simți căldura și deopotrivă nostalgia pragului vechilor case bătrânești de pe vremea bunicilor.
Construită integral din lemn și cu un cerdac ce oferă o frumoasă priveliște asupra interiorului curții Bisericii, dar și cu un interior în care nota dominantă a bunului simț și gust estetic îți vorbesc tainic despre respectul și cinstea pe care trebuie să o acordăm celor dragi mutați dintre noi, această Casă Funerară îți oferă sentimentul că robii lui Dumnezeu ce vor fi depuși aici, chiar și pentru câteva ceasuri, își vor primi din nou cinstea cea dintâi, în această locație de popas temporar.
La finalul slujbei de sfințire Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Nichifor Botoșăneanul a sfințit și o fântână al cărei suport exterior din beton armat a fost adus din scumpa Basarabie, tocmai de la Soroca. Programul dedicat acestei frumoase Sărbători s-a încheiat cu o agapă frățească în Casa de Prăznuire Prodromița a parohiei din Breazu.
(Pr. Prof. Gabriel Coroama)