Biserica din Blăgești, resfințită de Episcopul Hușilor: „Inima Domnului Hristos a rămas neclintită în fața răutății”
Biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Blăgești, Protopopiatul Pașcani, veche de peste un secol, a fost resfințită în Duminica a VI-a după Rusalii, 24 iulie 2022, de către Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan.
Ziua de 24 iulie reprezintă pentru credincioșii din zona Pașcaniului încă o filă în istoria localității ieșene Blăgești: lăcașul de cult închinat Praznicului Pogorârii Duhului Sfânt a fost târnosit după ample lucrări de restaurare și consolidare, de către Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan.
Numeroși săteni, precum și credincioșii veniți din municipiul Pașcani, au sosit de la primele ore ale zilei pentru a lua parte la slujba de resfințire și pentru a se închina, conform tradiției, în Sfântul Altar.
După sfințirea zidurilor cu Sfântul și Marele Mir, dar și după pecetluirea Sfântului Prestol, clericii au săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea bisericii.
În cuvântul de învățătură ținut după citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Episcop a explicat cum trebuie creștinul să dobândească blândețea pe care o are Mântuitorul nostru:
Domnul Hristos, în Evanghelia de astăzi, îi întreba cu blândețe pe cei care erau de față: «De ce cugetați cele rele în inimile voastre? De ce aveți asemenea gânduri de răutate, în loc ca voi să vă bucurați că un om paralitic, imobilizat la pat, a primit vindecare? Voi sunteți cei care vă uitați și vă pironiți mintea pe ceva ce este doar o invenție, o manipulare. De ce sunteți răi?». În felul acesta îi tratează Domnul Hristos pe cei care erau prezenți. Nu încearcă să îi pună la punct, nici să le explice ce înseamnă blasfemia, căci o știau prea bine. Domnul Hristos în delicatețea Sa, ca cel care cunoaște inima omului, avea această certitudine că ei, în sufletele lor, în fața propriilor lor conștiințe, greșeau și exagerau. Cred că trebuie să luăm aminte la această atitudine a Domnului Hristos, plină de blândețe, când cărturarii și fariseii se năpusteau cu răutate asupra Lui. Blândețea nu este doar starea de calmitate, de liniște, ci ne spune Sfântul Ioan Scărarul că ea este «faptul de a rămâne nemișcat și când ești lăudat, și când ești disprețuit». […] Este foarte greu să ne asumăm o asemenea stare de blândețe. Hristos se numește pe sine «blândețe»: «Învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima» (Matei 11, 29). Inima Domnului Hristos a rămas neclintită în fața răutății.
Având în vedere întreaga lucrare săvârșită de-a lungul timpului în mijlocul comunității parohiale, precum și pentru restaurarea și înfrumusețarea bisericii din localitate, părintele paroh Pantelimon Octavian a primit, ca semn de recunoștință din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei” pentru clerici, iar binefăcătorii sfântului locaș au fost răsplătiți de către chiriarh, prin intermediul Episcopului Hușilor, cu distincții de vrednicie.
Spre finalul momentului festiv, preotul paroh i-a dăruit ierarhului, în semn de mulțumire pentru binecuvântarea oferită comunității, o icoană cu reprezentarea Sfintei Treimi. Totodată, părintele Pantelimon Octavian a lansat și o monografie a satului Blăgești, pe care a realizat-o în urma cercetărilor din ultimii ani.
Devenind o frumoasă tradiție pe care Episcopul Hușilor o realizează de fiecare dată atunci când este întâmpinat la sosirea într-o parohie, Preasfinția Sa a dăruit la sfârșit două buchete de flori unor mame din localitate.
O biserică veche de un secol
Între anii 2015-2022 au fost realizate lucrările de restaurare și consolidare la biserica Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” Blăgești, Protopopiatul Pașcani, județul Iași. Sfântul locaș a fost zidit în anul 1900, pe ruinele unei vechi biserici, despre care se spune că ar fi fost ctitorită de către Ioan Tăutu, mare logofăt în timpul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Bogdan al III-lea. Din unele surse reiese că lucrările ar fi fost începute în anul 1875, dar că din pricina Războiului de Independență au stagnat, fiind în fapt reluate în anul 1900, slujba de târnosire sărvârșindu-se în 1907.
Odată cu trecerea timpului, s-a impus realizarea unor lucrări de consolidare și restaurare a bisericii, prin urmare, începând cu anul 2015, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, s-a refăcut și consolidat structura de rezistență cu centuri betonate, s-a zugrăvit biserica în exterior și s-a refăcut soclul cu piatră, a fost înlocuit acoperișul și a fost restaurată catapeteasma. Totodată, a fost reamenajată curtea interioară, s-a ridicat un altar de vară și a fost reabilitată casa socială. Lucrările de înfrumusețare au fost inițiate și coordonate de părintele paroh Pantelimon Octavian.