Biserica din cadrul Așezământului de copii de la Rădăuți și-a serbat hramul

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Biserica din cadrul Așezământului de copii de la Rădăuți și-a serbat hramul

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din cadrul Așezământului „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți” și-a sărbătorit hramul duminică, 1 octombrie.

După momentul întâmpinării cu flori, dar și cu pâine și sare, potrivit obiceiului, de către copii ai așezământului, îmbrăcați în costume populare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic s-a închinat la racla cu cinstitele moaște ale Sfinților Ierarhi Leontie de la Rădăuți și Teodosie de la Brazi, adusă de la Mănăstirea Bogdana cu prilejul acestei sărbători.

Ierarhul a săvârșit apoi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pe un podium special amenajat în incinta complexului care este locul numit acasă de peste 110 copii. Din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și arhim. Iustin Tănase, consilier al Sectorului de Asistență Socială și Medicală și director al Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie”, precum și stareți ai mănăstirilor bucovinene, precum arhim. Irineu Lichi, stareț al Mănăstirii Bogdana, și arhim. Serafim Grigoraș, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, dar și slujitori ai parohiilor din împrejurimi.

La momentul rânduit, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic l-a hirotonit întru preot pe diaconul Constantin Alin Rusu, pe seama așezământului de copii.

Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Corala „Ciprian Porumbescu”, sub bagheta dirijorală a lui Alexandru Semeniuc, iar la momentul Chinonicului, corul de copii al centrului a interpretat pricesne închinate Născătoarei de Dumnezeu.

Alături de copiii și personalul așezământului filantropic, evenimentul a adus împreună oficialități locale și centrale, precum Alexandru Moldovan, Prefectul Județului Suceava, Niculai Barbă, Vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, Bogdan Loghin, Primarul Municipiului Rădăuți, dar și prieteni ai Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie”, între care numeroși profesori.

La finalul Sfintei Liturghii, cu prilejul hramului și pentru a aduce pace și binecuvântare în rândul credincioșilor, ierarhul a rostit rugăciuni de dezlegare și rugăciuni pentru sănătate trupească și sufletească, precum și rugăciuni special alcătuite de Înaltpreasfinția Sa pentru copii, elevi și studenți.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a vorbit despre înțelesul duhovnicesc al textului Sfintei Evanghelii rânduit pentru această zi și despre praznicul Acoperământului Maicii Domnului, o sărbătoare care datează din secolul al V-lea. Ierarhul a adus în atenție parcursul istoric al descoperii cinstitului acoperământ, minunile săvârșite de Maica Domnului prin acesta, precum și simbolistica icoanei care înfățișează sărbătoarea acestei zile.

Sărbătoarea de astăzi, Acoperământul Maicii Domnului, nu își are o sorginte scripturistică. Ea a fost surprinsă în scrierile apocrife de Sfântul Ioan Teologul, cu referire la Adormirea Maicii Domnului. Sărbătoarea în discuție, datează din secolul al V-lea. (…) Arătarea Maicii Domnului credincioșilor care se aflau la rugăciune în Biserica Panaghia din Vlaherne se găsește relatată în viața Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos și în viața ucenicului său, Epifanie. Respectiva minune s-a petrecut în timpul împăratului bizantin Leon cel Înţelept (886-912). Astfel, în ziua de 1 octombrie a anului 911, în timpul unei privegheri de toată noaptea, ni se spune în Biserica Panaghia din Vlaherne, pe la straja a patra, asta înseamnă ora 04:00 dimineața (…) Sfântul Andrei împreună cu ucenicul său au văzut-o pe Maica Domnului intrând în biserică, fiind însoțită de Sfinții Ioan Botezătorul, Ioan Evanghelistul, precum și de alți sfinți. Ajunsă în mijlocul bisericii, ni se spune în viața Sfântului Andrei, ea a îngenuncheat și a început să se roage. (…) După ce s-a ridicat de la rugăciune, şi-a scos acoperământul pe care l-a ridicat deasupra capului ei, aşa încât să îi acopere pe toţi cei prezenţi în biserică. De altfel, iubiți credincioși, această scenă, în maniera prezentată în sinaxarul Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos și al lui Epifanie, ucenicul său, a fost surprinsă foarte bine de către cel care a pictat Mănăstirea Govora, respectiv icoana praznicului acelei mănăstiri, Acoperământul Maicii Domnului. Deși a fost vorba despre o minune, Biserica Ortodoxă Greacă nu a dat amploare acestei sărbători, cinstirea Sfântului Acoperământ dezvoltându-se începând cu secolul al XII-lea, cu precădere în Biserica Rusă, și de atunci s-a extins în toate Bisericile Ortodoxe. (…) Icoana praznicului care vă este cel mai la îndemână frățiilor voastre surprinde momentul. Maica Domnului este pictată pe un nor, deasupra se află în slavă Mântuitorul, într-o parte și în alta este susținută sau însoțită de către sfinți, Ioan Botezătorul, Ioan Evanghelistul, Profetul David, de către cuvioși, ierarhi, mucenici, mironosițele femei, femeile purtătoare de mir. Toate sunt în anturajul Maicii Domnului. Jos, în partea dreaptă a icoanei, cei doi vizionari care au semnalat evenimentul sau minunea, Epifanie, respectiv Andrei, care de fapt nu fac altceva decât să vorbească despre cele întâmplate în noaptea sau în dimineața lui întâi octombrie a anului 911.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a dat citire Decalogului elevului, text alcătuit pentru toți elevii, mai cu seamă pentru cei din marea familie a așezământului aflat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Leontie.

Apoi, Înaltpreasfinția Sa a oferit binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii distincții de vrednicie, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești.

Între cei care au primit Ordinul „Crucea Bucovinei”, oferit „pentru remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității”, s-au numărat domnul Niculai Barbă și domnul Bogdan Loghin.

Ordinul „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți” a fost oferit celor care au urmat „exemplul Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți, pildă de blândețe și smerenie, rugător desăvârșit și lucrător fără odihnă al dragostei de aproapele, care s-a distins prin numeroase fapte de milostenie trupească și sufletească și prin mângâierea celor necăjiți și întristați”, iar Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou” a fost înmânat celor care au urmat pilda „tânărului înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”. Mai multe familii și cadre didactice, binefăcători ai așezământului, au primit astfel un mic semn de apreciere pentru sprijinul constant acordat de-a lungul timpului.

La final, arhim. Iustin Tănase, în calitate de gazdă, a adus cuvânt de mulțumire tuturor celor care în ultimii 12 ani au luat parte la lucrarea jertfelnică prin care sute de copii au format o mare familie. În această perioadă, prin activitățile desfășurate în cadrul Așezământului Sfântul Ierarh Leontie, a fost sădită în sufletul copiilor dragostea pentru Biserică, pentru valorile autentice, copiii arătând evlavie către Preamilostivul Dumnezeu și Sfinții Săi, îndrăgind totodată portul popular românesc.

Gândul de recunoștință s-a îndreptat și către soborul clericilor, către autoritățile locale și centrale și către toți binefăcătorii care sprijină proiectele Așezământului.

În încheiere, părintele director i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare și pentru purtarea de grijă arătată de-a lungul timpului, iar în semn de recunoștință i-a dăruit o icoană deosebită, cu Sfântul Ierarh Leontie și Acoperământul Maicii Domnului.

Așezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie” a devenit pentru beneficiari casă, grădiniță, școală, biserică, în care o mare familie trăiește cu frică de Dumnezeu și învață să facă voia Lui.

Cei peste 110 copii ai familiei extinse a centrului care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți se bucură zi de zi de dragostea, bunătatea și jertfa celor care împlinesc rolul binecuvântat de părinți duhovnicești, între care arhim. Iustin Tănase, director al așezământului și consilier eparhial al Sectorului Asistență Socială și Medicală al Centrului Eparhial Suceava, și stavrofora Ecaterina Lichi, psiholog în cadrul centrului și stareța Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”.

Înființat în toamna anului 2011 de părintele arhimandrit Iustin Dragomir, stareț la acea vreme al Mănăstirii Bogdana, așezământul are ca beneficiari copii cu vârste între 3 și 26 de ani, găzduiți în cele 11 case de tip familial și în alte 66 de locuri pentru studenți și tineri. Pe lângă asigurarea celor necesare pentru dezvoltarea armonioasă a tinerilor, în cadrul centrului sunt organizate diverse ateliere, în cadrul cărora se desfășoară numeroase activități cultural-educative și misionare.

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: