Biserica din localitatea suceveană Rădășeni a fost sfințită de șapte ierarhi
La împlinirea a 100 de ani de la aducerea unei copii a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Portărița din Muntele Athos și la finalizarea lucrărilor de restaurare săvârșite în ultimii ani, Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitatea Rădășeni, județul Suceava, a fost resfințită în data de 23 mai 2021, de către un sobor de șapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
După slujba de sfințire, Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe un podium special amenajat în vecinătatea bisericii din Rădășeni, de Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, din Republica Moldova, împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Harghitei și Covasnei, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură despre minunea vindecării slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda, evidențiind răbdarea și speranța celui care așteaptă ajutor. „Când nu reprezinți nimic și mai ales când nu te mai poți mișca, puțini te mai cunosc. Rămâne omul singur și de multe ori sfârșindu-se într-o tristețe care îl copleșește. Așa s-a întâmpat și cu acest om. Numai că el și-a păstrat nădejdea, nu s-a revoltat înaîntea lui Dumnezeu, nu a spus niciun cuvânt, nu a manifestat invidie față de cei care înaintea lui se vindecau și care plecau, iar el, desi anii treceau, rămânea paralizat și slăbănog în același loc. Noi, dacă nu primim ceva de la Dumnezeu într-un timp foarte scurt, îndată ne revoltăm.”
Preasfinția Sa a subliniat faptul că singurătatea este una dintre cele mai întâlnite dureri ale acestor vremuri. „Printre marile boli ale lumii de astăzi, pe lângă suferințe cumplite, pandemii care ar putea apărea, printre suferințe care par a fi netratabile, una dintre probleme este singurătatea pe care o întâlnim, pe care o auzim. Nu suntem preocupați decât de propria noastră persoană. Omul aflat în suferință nu reprezintă pentru noi interes.”
Părintele Episcop-Vicar a vorbit și despre binecuvântarea prieteniei lui Dumnezeu, cu atât mai mult în momentele de singurătate, și a arătat faptul că odorul bisericii, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Portărița a adus alinare tuturor celor care, în momentele de singurătate, au cerut ajutor.
Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din București.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a sintetizat pentru cei prezenți istoricul Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și i-a amintit pe cei care, cu râvnă și cu dragoste pentru Hristos, s-au îngrijit de mântuirea credincioșilor din Rădășeni. Apoi le-a mulțumit ierarhilor pentru prezență, soborului și tuturor credincioșilor care au venit să guste din bucuria acestui moment deosebit pentru întreaga comunitate.
Preasfinția Sa a oferit preoților slujitori, părintelui Petru Irimescu și părintelui Constantin Aioanei, darul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, o cruce de binecuvântare pentru biserica târnosită astăzi.
Domnul Neculai Perju, primarul comunei Rădășeni, a oferit, din partea Consiliului Local, diplome de onoare ierarhilor prezenți și invitaților speciali.
Părintele paroh Constantin Aioanei i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru toată dragostea pe care a revărsat-o prin darurile pe care le-a făcut bisericii de-a lungul timpului, fiind în acest fel unul dintre principalii ctitori ai lăcașului de cult. Acesta le-a mulțumit celor șapte ierarhi, dăruindu-le o reproducere a Icoanei Maicii Domnului „Portărița”.
Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, a dăruit bisericii „Candela Unității Naționale”, o candelă care să ardă pentru neamul românesc și i-a îndemnat pe cei prezenți la împreuna rugăciune.
În cele ce au urmat, soborul de arhierei a oficiat o slujbă de pomenire pentru odihna sufletelor ctitorilor lăcașului de cult, înmormântați în curtea bisericii.
Biserica Sfinților Apostoli din Rădășeni este renumită pentru copia icoanei Maicii Domnului Portărița, cunoscută ca fiind făcătoare de minuni, dovadă fiind mărturiile credincioșilor care au primit grabnic ajutor în urma rugăciunilor înălțate către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Alături de acest odor neprețuit, biserica adăpostește și o racla cu sfinte moaște.
Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro