Biserica din Mateieni a primit veşmântul sfinţirii

16 Iulie 2019 19:54 Arhiepiscopia Iaşilor

PS Părinte Calinic Botoşăneanul a resfinţit duminică, 14 iulie 2019, biserica Parohiei Mateieni-Dimăcheni, Protoieria Dorohoi, judeţul Botoşani. Atât la slujba de târnosire, cât şi la Sfânta Liturghie au participat sute de credincioşi care au avut prilejul să se închine în Sfântul Altar.

Biserica cu hramurile „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Parohia Mateieni-Dimăcheni, Protoieria Dorohoi, judeţul Botoşani, a fost resfinţită duminică, 14 iulie 2019, de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Târnosirea sfântului locaş a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită de către Preasfinţia Sa alături de un sobor de preoţi şi diaconi pe un podium special amenajat în apropierea bisericii. Au participat peste 400 de credincioşi, dornici de o întâlnire cu Dumnezeu în cadru liturgic, care s-au închinat cu acest prilej Sfintei Mese din Sfântul Altar. Oamenii au înţeles cuvintele Sfântului Evanghelist Matei: „Unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor”. Prin această participare, atât enoriaşii din cadrul parohiei, dar şi cei din alte parohii au înţeles dimensiunea fundamentală a rolului şi importanţei slujirii Bisericii lui Hristos Domnul, al cărei Cap este Însuşi Mântuitorul, iar noi, fiecare în parte, mădulare ale Trupului Său. Cuvântul de învăţătură al părintelui Stelian Ciurciun a subliniat rolul rugăciunii pe care o săvârşim unii pentru alţii în marea comunitate a Bisericii lui Hristos, precum şi importanţa fiecărei persoane în comunitate, în iconomia mântuirii. În acest context, s-a arătat rolul părintelui paroh Vasile Sărman în crearea şi consolidarea unui nucleu şi al unei identităţi creştine autentice. Primarul comunei Dimăcheni, Ştefan Cojocaru, un bun creştin şi edil, a reiterat aportul deosebit pe care părintele paroh l-a adus în cei zece ani de misiune la Mateieni. Este de remarcat faptul că există o conlucrare între factorul administrativ-gospodăresc şi cel religios-moral în comuna Dimăcheni.

 

Importanţa minunilor în viaţa lumii

 

Părintele paroh Vasile Sărman, în emoţionantul cuvânt pe care l-a rostit, a dorit să evidenţieze rolul pe care Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul l-a avut în evoluţia lui misionar-pastorală, începând cu hirotonia ca preot paroh al Parohiei Mateieni în anul 2009, până în prezent. Preotul paroh Vasile Sărman a mai remarcat că „cele două hramuri ale bisericii din Mateieni sunt asemeni unor pietre de hotar”: „Cele două pietre de hotar ale bisericii noastre marchează nu doar cele două anotimpuri definitorii pentru viaţa şi preocuparea de bază a locuitorilor autohtoni, agricultura, dar şi două repere teologice şi morale care definesc existenţa unor creştini pătrunşi de adevărata dimensiune a slujirii lui Dumnezeu şi a aproapelui pe aceste meleaguri, încărcate de istorie şi tradiţie creştine”. Ca urmare a meritelor deosebite dobândite, parohul de la Mateieni a fost hirotesit iconom-stavrofor, după cum s-a hotărât în Permanenţa Consiliului eparhial Iaşi, condusă de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. PS Calinic Botoşăneanul a ţinut un cuvânt de învăţătură în care, făcând trimitere la cărţile pe care deja le-a publicat, a subliniat importanţa minunilor în viaţa lumii în general şi a creştinilor în mod special. Ierarhul a explicat cu acurateţe şi înţelepciune, că trebuie să facem distincţie clară între învăţăturile falşilor „făcători de minuni”, care, de-a lungul timpului s-au arătat a fi doar simpli slujitori ai lui Lucifer, şi între minunile săvârşite de către Persoanele Sfintei Treimi şi de către adevăraţii slujitori ai lui Dumnezeu. (Preot Laurenţiu Acatrinei, Constantin Ciofu)

Ultimele din categorie