Biserica din Poiana-Deleni a fost resfințită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
În această dimineață, 5 noiembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Poiana din comuna ieșeană Deleni. Cu acest prilej, ierarhul a resfințit locașul de cult și a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Mulțime de credincioși din localitate, dar și din împrejurimile Hârlăului, au participat sâmbătă dimineață la slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Poiana, comuna Deleni.
După citirea pasajelor scripturistice specifice slujbei de târnosire, soborul slujitor a înconjurat biserica, binecuvântând zidurile locașului cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită. În continuare, Părintele Mitropolit dimpreună cu preoții prezenți s-au îndreptat spre Sfântul Altar, unde potrivit rânduielilor bisericești, a fost târnosită și pecetluită Sfânta Masă.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită în aer liber pe un podium special amenajat în aproprierea locașului de cult.
În cuvântul de învățătură adresat către popor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a evidențiat faptul că adevărata credință îl face pe om liber:
Omul care Îl iubește pe Dumnezeu și pe aproapele este liber cu desăvârșire. Fericitul Augustin spune «Iubește și fă ce vrei», căci omul care iubește are o libertate absolută pe care Duhul Domnului i-a dat-o, iar cel care tinde să-și ierte, să se roage și chiar să-și iubească vrăjmașii, acela este omul liber cu desăvârșire. Omul liber, adică spațiul sacru în care se află libertatea, este omul cel smerit. Căci omul cel smerit s-a descătușat pe sine, a fost descătușat de Dumnezeu, de lanțurile robiei, orgoliului și ambițiilor slavei deșarte și a mândriei. Creștinul adevărat este creștinul care se simte pe sine liber de moarte. Chiar dacă știe că moartea se apropie, moartea nu îl înfricoșează peste măsură pentru că el știe că moartea este o trecere de la această viață spre viața cea adevărată în slava împărăției lui Dumnezeu.
La sfârșit, ca urmare a efortului depus la reabilitarea sfântului locaș, părintele paroh Mircea Țăpușă a fost hirotesit întru iconom stavrofor. Totodată, credincioșii care au ajutat la renovarea bisericii au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie.
Luna aceasta se împlinesc 45 de ani de la prima sfințire
Actuala biserică a fost ridicată între anii 1972-1977, slujba de târnosire fiind săvârșită de către Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Adrian Botoșăneanul, la data de 13 noiembrie 1977, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Sucevei, paroh fiind preotul Ion D. Apostu.
Lucrările de reabilitare și consolidare a bisericii au fost inițiate în anul 2012, sub coordonarea preotului paroh Mircea Țăpușă și au constat în refacerea în totalitate a acoperișului, consolidarea zidăriei, realizarea finisajelor, placarea Sfintei Mese cu marmură și placarea soclului cu piatră naturală.
Pe lângă acestea, s-au efectuat și alte lucrări precum: realizarea instalației de încălzire termică pe gaz, amenajarea incintei bisericii, împrejmuirea cu gard, turnarea de trotuare și alei betonate, lucrări la casa parohială și casa socială, precum și consolidarea clopotniței.
Vă invităm să accesați și:
(Video) IPS Teofan: „Oamenii care au Duhul lui Dumnezeu sunt liberi”
(Video) IPS Mitropolit Teofan a resfințit Biserica Parohiei Poiana-Deleni