„Biserica din sufletul meu” – o carte a copiilor din diaspora
Cei doi ani de pandemie rămân în memoria multora dintre noi ca o perioadă dificilă, plină de restricții. În tăcerea acestei perioade s-au copt însă și lucruri frumoase, inedite. Cartea „Biserica din sufletul meu. Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului văzută prin ochii copiilor“ este unul dintre ele. Editată de preoteasa Patricia Moga (Viena), cu binecuvântarea IPS Serafim, cartea a apărut de curând la Editura Curtea Veche și are forma și calitatea unui album, însumând în total 232 de pagini.
Ea a fost tipărită cu sprijinul Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord și se dorește a fi un semn inedit despre și din rugăciunea copiilor cu ocazia „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” (2022) din Patriarhia Română. Nașterea acestei cărți s-a derulat de-a lungul anului 2021, dedicat pastorației românilor din afara României. Prin aceasta, tema rugăciunii și contextul diasporei își găsesc o expresie neașteptată într-o carte care dă multă speranță.
Volumul conține texte scrise și desene realizate de copii de toate vârstele, de la parohiile ortodoxe românești din Germania, Austria și Luxemburg, tema centrală fiind Biserica. Ideea cărții nu a fost aceea de „a aduna în ea, ca în urma unui concurs, textele și desenele cele mai bune care ne-au fost trimise“, scrie Patricia Moga în cuvântul înainte, ci de a da chip „vibrației lăuntrice vii, religioase, exprimate în mod spontan de fiecare copil în parte, fără teama că imaginile sau rândurile lor vor fi analizate și notate ca la școală”. Prin intermediul preoților parohi și al responsabililor pentru activitățile educaționale din parohii, au fost adunate texte și desene ale copiilor, referitoare la biserica lor și la viața sacramentală la care ei participă. Au participat aproape 60 de parohii. Rezultatul este uimitor, este o radiografie sensibilă a universului religios al copiilor ortodocși români din diaspora.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim accentuează acest aspect în Cuvântul înainte către părinți: „Mărturiile acestor copii despre felul cum îl simt pe Dumnezeu și despre rolul Bisericii în viața lor sunt de-a dreptul uimitoare. Cu inima lor curată, copiii îl percep pe Dumnezeu și realitățile duhovnicești în mod instinctiv, natural, mai profund decât oamenii maturi, care sunt ispitiți să înțeleagă cu rațiunea tainele credinței.” Iar Preasfințitul Părinte Episcop Sofian, autorul Cuvântului către copii scrie: „Ceea ce aţi trimis fiecare este ca un buchet al gândurilor, al faptelor, al trăirilor voastre în legătură cu Dumnezeu, cu biserica la care mergeți, cu prietenii alături de care vă jucaţi şi cu oamenii cu care vă întâlniţi acolo. Toate aceste buchete sunt adunate în cartea aceasta. Deschizând-o, veţi primi fiecare şi buchetele celorlaţi.”
Cartea nu este o simplă documentație de pedagogie religioasă, ea se vrea a fi un odor de preț potrivit gingășiei, genialității și frumuseții textelor și desenelor adunate în interiorul ei. De aceea, editoarea Patricia Moga a depus un efort deosebit pentru a da o formă estetică de excepție acestei cărți. Prin colaborarea cu graficiana Ioana Bita Giulea, acest lucru a reușit. Cele două au lucrat împreună și la cartea de rugăciuni „Mă plimb prin lume cu Dumnezeu de mână” apărută în anul 2019.
Deși titlul, cuvintele înainte și anumite texte selectate apar în formbă bilingvă (română-germană), cartea nu s-a vrut a fi în totalitate o ediție bilingvă, majoritatea textelor fiind doar în limba română. Editoarea explică această opțiune în felul următor: „Fiind vorba despre copii care în covârșitoarea lor majoritate trăiesc și se exprimă zilnic bilingv, în funcție de cum simt că se potrivește mai bine momentului și contextului, am dorit și noi să prindem în rândurile paginilor acest iz de neuniformitate al firescului trăit de ei.“
Volumul se vrea a avea și un rol apologetic, dintr-o perspectivă inedită: „Prin aceste pagini pe care le aveți in față vrem să reamintim și să reconștientizăm împreună rostul neprețuit al Bisericii ca mugur dătător de lumină și izvor de apă vie, din care fiecare dintre noi (copil, adolescent, tânăr sau adult) se hrănește până la moarte”, concluzionează preoteasa Patricia Moga.
Sursa: mitropolia-ro.de
Despre Sfânta Parascheva, altfel
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro