Biserica „Izvorul Tămăduirii” din localitatea Coșula, sfințită de IPS Mitropolit Teofan

Arhiepiscopia Iaşilor

Biserica „Izvorul Tămăduirii” din localitatea Coșula, sfințită de IPS Mitropolit Teofan

Sâmbătă, 21 septembrie 2013, Biserica „Izvorul Tămăduirii” din localitatea Coșula, Protopopiatul Botoșani, a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Soborul de preoți și diaconi ce a fost alături de înaltul ierarh a fost unul impresionant, format din mai mulți de 20 de slujitori. După slujba de sfințire a urmat slujba Sfintei Liturghii arhierești, oficiată pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de cult. La final, pr. Adrian Achițenei, parohul bisericii din Coșula, a fost hirotesit întru treapta de iconom stavrofor.

Chiar dacă a fost sâmbătă, numeroși credincioși din ținutul Botoșaniului au ținut să fie alături de credincioșii și de părintele paroh din localitatea Coșula, care, după 10 ani de muncă, au reușit să finalizeze zidirea și pictarea Bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Prezent la sărbătoare, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost întâmpinat la poarta lăcașului de cult de un grup de tineri îmbrăcați în tradiționalul costum popular și de soborul slujitor, în frunte cu părintele Lucian Leonte, protopopul Protoieriei Botoșani. La eveniment au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, precum și domnul Corneliu Muha, consilierul economic al Arhiepiscopiei Iașilor.

Slujba de sfințire a lăcașului de cult

După tradiționala primire, a urmat slujba de sfințire a lăcașului de cult, ce a început cu citiri din Psalmul 143, urmate de cereri şi rugăciuni. După aceea,  credincioşii şi corul, conduşi de IPS Teofan, au pornit în procesiune şi au înconjurat biserica de trei ori, ca o reminiscenţă a celor trei procesiuni în jurul cristelniţei de la botez.  La fiecare oprire, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a uns cu Sfântul Mir, în semnul Crucii, pereții exteriori ai bisericii. După intrarea în sfântul locaș, a urmat punerea de către mitropolit a unei cutiuțe cu sfinte moaşte într-un locaş săpat special  în masa altarului, sigilat imediat cu ceară. După aşezarea moaştelor în masa altarului, a urmat spălarea şi ungerea sfintei mese cu apă sfințită  și cu mir, iar  icoane ale celor patru evanghelişti au fost prinse de masa altarului, câte una la fiecare colţ.

Slujba a continuat cu punerea unui  acoperământ subţire pe sfânta masă, strânsă de  altar  cu o bandă tricoloră și pecetluită,  după care masa altarului a fost împodobită cu un alt acoperământ mult mai bogat, precum și cu  celelalte obiecte sfinţite, printre care antimisul, Sfânta Evanghelie, chivotul şi lumânări. După sfinţirea altarului şi împodobirea lui, întreaga biserică a fost cădită, iar IPS Teofan a  uns cu Sfântul Mir cei patru pereţi ai bisericii şi sfintele icoane, făcând pe fiecare semnul crucii cu mir.

„Însuși Domnul Hristos a dorit să așeze la temelia vieții noastre Sfânta Cruce”

Slujba de târnosire a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii arhierești, oficiată pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de cult.  După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre însemnătatea Sfintei Cruci în viața creștinilor: „În această zi se încheie praznicul Înălțării Sfintei Cruci, care durează în cântările Bisericii 8 zile. Ni se arată prin aceasta că Biserica noastră are la mare cinste și evlavie sfânta și dumnezeiasca Cruce, pentru că Însuși Domnul Hristos a dorit să așeze la temelia vieții noastre Sfânta Cruce. În ceea ce privește răstignirea Mântuitorului relatată în textul Evangheliei rostite, observăm două categorii de oameni: cei care L-au răstignit pe Domnul Hristos și cei care, întristându-se, plângeau și se rugau. De asemenea, Sfântul Apostol Pavel vorbește despre două categorii de oameni care se raporteză la dumnezeiasca Cruce: cei pentru care cuvântul Crucii este nebunie și sminteală  și cei pentru care este  puterea și binecuvântarea lui Dumnezeu. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem în acest caz este: între aceste două categorii de oameni, noi unde ne aflăm? Spun aceasta pentru că orice păcat de-al nostru, orice gând necurat, orice vorbă spurcată, reprezintă cuie ce-l răstignesc pe Domnul Hristos pentru a doua oară. Dacă pe Cruce chinurile Domnului Hristos erau mari, mai mari chinuri îi pricinuim Domnului când noi păcătuim cu voie și mergem pe calea fărădelegii”.

La finalul Sfintei Liturghii, în momentul împărtăşirii credincioşilor, pr. protopop Lucian Leonte a dat citire hrisovului de sfinţire, după care pr. Adrian Achițenei, parohul bisericii din Coșula, a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a mulțumit ctitorilor, subliniind ajutorul primit de la Maica Domnului de-a lungul lucrărilor. Drept răsplată pentru eforturile făcute, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotesit pe preotul paroh Adrian Achițenei iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bederniţa şi brâul roşu. Totodată, Înalt Preasfinţia Sa a mulțumit enoriașilor și ctitorilor, oferind distincţie de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la ridicarea și pictarea lăcaşului de cult.

 

Citește despre: