Biserica parohiei Răbâia din Protopopiatul Târgu Neamț, sfințită de Înaltpreasfințitul Teofan
Credincioşii din localitatea Răbâia, comuna Pietricani, județul Neamț, au găzduit în această duminică cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfăşurat vreodată în parohia lor, respectiv sfinţirea bisericii cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena“. Evenimentul a fost cu atât mai important cu cât slujba de târnosire, urmată de Sfânta Liturghie, a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ din localitatea Răbâia, comuna Pietricani, județul Neamț, a fost construită între anii 1995-2015, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan. Lucrările au început sub atenta coordonare a a părintelui paroh Viorel Irina, care, în decurs de trei ani, a adus locașul de cult până la stadiul de turle. Între anii 1999-2008, perioadă în care a activat ca preot paroh Vasile Porumbescu, s-au realizat acoperișul, tencuiala exterioară și interioară, precum și o parte considerabilă a picturii. În anul 2009, odată cu venirea părintelui paroh Mugurel Ungureanu, este finalizată pictura bisericii și sunt ridicate clopotnița, trapeza și casa parohială. De asemenea, au fost demarate o serie de lucrări de restaurare și consolidare. A fost instalată centrala termică, s-au montat catapeteasma, strănile și parchetul. Temelia bisericii și a clopotniței a fost placată cu piatră, s-au turnat scările principale la Sfântul Altar și alei pavate.
Ca o încununare a tuturor lucrărilor frumoase săvârşite în parohia Răbâia, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost cel care, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de sfinţire a Bisericii parohiale „Sfinții Împărați Constantin și Elena“, precum şi slujba Sfintei Liturghii. Încă de la primele ore ale dimineţii, grupuri de credincioşi au sosit atât din localitate, cât şi de prin satele şi oraşele vecine, pentru a asista la evenimentul pe care enoriaşii din Răbâia îl aşteptau de atâția ani.
„Viața creștinului este o cruce zilnică”
După ce biserica a fost sfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin, a urmat slujba Sfintei Liturghii. După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat în cuvântul de învățătură de ce Sfânta Cruce trebuie să constituie orientarea noastră în viața de zi cu zi: „Sfânta Cruce este semnul văzut al îndreptarului care ar trebuie să ne orienteze viața noastră. De ce Sfânta Cruce ar trebui să fie orientarea noastră? Pentru că în Sfânta Cruce sunt cuprinse trei lucruri: credința noastră în Hristos cel Răstignit pe cruce, Mort și Înviat, starea de jertfă, care, oricât am dori să fugem de ea, face parte din viața noastră, și rezultatul acestor două stări - bucuria. Acestea sunt cele trei lucruri pe care ar trebui să le cerem cu insistență de la Dumnezeu și să luptăm pentru ele. În primul rând, credința în Hristos, Mântuitorul lumii, cuvântul Său, binecuvântarea Sa, trebuie să constituie fundamentul existenței noastre. În al doilea rând, creștinul este îndemnat să nu fugă de starea de jertfă; așa cum amintea un părinte din Muntele Athos - cine urcă pe Golgota, este imposibil să nu se lovească, sau cum a zis Sfântul Isaac Sirul: «Viața creștinului este o cruce zilnică». În final, credința și starea de jerftă, dacă sunt asumate și dacă sunt trăite în duhul nădejdii în Dumnezeu, paradoxal, sunt izvorâtoare de bucurie și de frumusețe”.
La finalul slujbei arhierești, a avut loc acordarea de distincții din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei pentru preoți și ctitori. Astfel, părintele Viorel Irina a primit Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei”, părintele Vasile Porumbescu a fost hirotesit iconom, iar părintele Ungureanu Mocanu Robert Mugurel, actualul paroh de la Răbâia, a fost ridicat la treapta de iconom stavrofor. De asemena, primarul comunei Petricani, Petrică Popa Rotaru, a primit dinstincție de vrednicie, alături de Consiliul parohial Răbâia și de enoriașii Parohiei Răbâia.