Biserica Parohiei Țibana a fost resfințită

Arhiepiscopia Iaşilor

Biserica Parohiei Țibana a fost resfințită

În duminica a VII-a după Paști, în comuna Țibana din județul Iași, a avut loc sfințirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”. Sfântul locaș a fost sfințit de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Zi de sărbătoare pentru comunitatea din Parohia ieșeană Țibana, dar și pentru credincioșii din împrejurimi: sfântul locaș a fost sfințit în această dimineață de PS Nichifor Botoșăneanul. 

După ce a fost întâmpinat de preoți, de oficialitățile locale, precum și de credincioși, ierarhul a târnosit Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, binecuvântând zidurile cu Sfântul și Marele Mir. Potrivit rânduielilor liturgice, a urmat pecetluirea mesei Sfântului Altar. În continuare, cei prezenți au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară aflat în curtea sfântului locaș.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Evangheliei, Preasfinția Sa a adus în atenția credincioșilor prezenți aspecte legate de pericopa evanghelică citită astăzi:

În cuvintele Sale, Domnul a dat odată pentru totdeauna înțelesuri pentru ce trăim și care este rostul vieții noastre, a-L cunoaște drept pe Dumnezeu și a înțelege că putem încă din această viață să avem o întâlnire cu El, să Îl cunoaștem nu ca pe o știință, nu ca pe ceva creat a lumii acesteia, ci ca pe Dumnezeu persoană care S-a întrupat, A trăit pe pământ și Vrea să ni se facă cunoscut. Nu Îl auzim pe Dumnezeu, nu vedem minunile Lui pentru că în fața greșelii noastre Dumnezeu tace și nu ne vădește mustrându-ne. Dumnezeu rabdă în această lume pentru ca omul, în deplină libertate, să se apropie de El. Viața veșnică aceasta este „să te cunoască pe tine Dumnezeu adevărat”, asta înseamnă că această cunoaștere nu se sfârșește în această viață și nici nu are cum pentru că îngerii înșiși cresc în a-L cunoaște pe Dumnezeu și se bucură în a înțelege tainele lui Dumnezeu. Vorbind de Taina Întrupării, ca „taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, înseamnă că în veșnicie este o creștere în a-L cunoaște pe Dumnezeu și a ne împărtăși de El.

Spre finalul Sfintei Liturghii, drept recunoștință pentru activitatea deosebită desfășurată în parohie timp de 23 de ani, dar și pentru lucrările de refacere și consolidare a actualei biserici, părintele Cezar Ionel Mai a primit din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, iar toți cei care s-au implicat în aceste lucrări au primit distincții de vrednicie.

Scurt istoric

Biserica satului Țibana, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, s-a construit în vremuri grele, de foamete, între anii 1946-1947 când se şi înființează parohia. Sfântul lăcaș de cult s-a construit cu cheltuiala enoriașilor dornici de parohie nouă, preot paroh fiind, Emilian Stratan. Ajutor au dat şi preoții din parohiile vecine, remarcându-se preotul Moga Gheorghe şi enoriașii Parohiei Palanca (astăzi Parohia Runcu), fiind considerat totodată unul dintre ctitorii ai bisericii din satul Țibana, mai târziu ajungând, cu voia Domnului Preot Paroh al Parohiei Țibana.  Din anul 2009, biserica parohială a intrat într-un proces de renovare totală: înlocuirea instalației electrice, schimbarea tâmplăriei, izolație exterioară, înlocuirea tencuielii de lut şi pregătirea bisericii pentru pictură, instalația termică, restaurarea catapetesmei şi a icoanelor şi îmbrăcarea ei in foiță de aur şi argint, înlocuirea straniilor şi a mobilierului (iconostase, străni, policandre,etc.), instalaţie de sunet, duşumeli în biserică şi Sfântul altar.

 

Citește despre: