Biserica românească din Abano Terme a fost sfințită

Sâmbătă, 16 iulie 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a târnosit biserica și pictura parohiei care poartă hramul „Maica Domnului Prodromița”, din localitatea Abano Terme, situată în vecinătatea orașului Padova.

Sâmbătă, 16 iulie 2022, a fost zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși români din localitatea Abano Terme, situată în vecinătatea orașului Padova. Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a târnosit biserica și pictura parohiei care poartă hramul „Maica Domnului Prodromița”. Alături de Preasfinția Sa au slujit Preacucernicul Părinte Protopop Gheorghe Verzea, Preacucernicul Părinte Paroh Costel Evghenie Calanciuc și un sobor de preoți și diaconi de la parohiile din cele patru protopopiate din zona Triveneto.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preasfințitul Atanasie a vorbit despre importanța sfințirii unei biserici și despre bucuria comunității care are locaș propriu de închinare: „Astăzi este o zi cu adevărat a Învierii, întrucât sfințirea unei biserici reprezintă pentru noi, cei de pe pământ, o pregustare a Învierii și a vieții veșnice. Astăzi, suntem cu toții în Împărăția Cerurilor, ne-am făcut prieteni pe sfinții lui Dumnezeu și ne-am desfătat de darurile Duhului Sfânt. Astăzi, primim viața cea adevărată, care izvorăște din coasta Mântuitorului și care este mărturisită de sfinții mucenici, ale căror moaște le-am așezat în Sfânta Masă. Astăzi am văzut revărsare de har și lumină de la  Maica Domnului, căreia îi este închinată biserica”.

Pentru merite deosebite în ceea ce privește activitatea liturgică, administrativă și filantropică a parohiei, părintele paroh a primit ordinul „Crucea Episcopiei Italiei” pentru clerici, iar doamna preoteasă Carmen Ana a primit „Crucea Episcopie Italieii” pentru laici. Totodată, Consiliul Parohial și toți cei implicați în mod direct la construcția noii biserici au fost felicitați și îndemnați să continue munca începută, primind aprecieri din partea Episcopiei.

La final, Preacucernicul Părinte Paroh a adresat un gând de mulțumire Preasfințitului Părinte Atanasie de Bogdania, pentru acest moment de bucurie. De asemenea, un cuvânt de mulțumire a fost adresat și autorităților locale prezente, în special domnului Federico Barbierato, primarul orașului Abano Terme, care a adresat un cuvânt în care a apreciat proiectul realizat de către comunitatea ortodoxă românească din localitate. Părintele Paroh a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în realizările parohiei și celor care au participat la acest eveniment festiv.

Parohia Ortodoxă Română „Maica Domnului Prodromița” Padova Sud – Abano Terme a fost înființată la data de 27 iunie 2014 de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Terenul pentru biserică a fost cumpărat în anul 2016, iar piatra de temelie a noii biserici a fost pusă la data de 1 noiembrie 2016 de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan. Biserica este construită din lemn, în formă de navă. Între anii 2018-2020 a fost împodobită cu pictură în tempera realizată de către pictorița Acasandrei Valentina din Iași.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

 

Sursa: episcopia-italiei.it

Ultimele din categorie