Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Baia a primit veșmânt de har și binecuvântare

În Duminica a 3-a după Rusalii, pe 17 iunie, cetatea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de pe valea Moldovei a îmbrăcat haine de sărbătoare. Sute de credincioşi au asistat la sfinţirea bisericii cu hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din parohia Baia III.

De la primele ore ale dimineţii, grupuri de credincioşi de prin satele şi oraşele vecine, alături de membri ai autorităţilor locale şi judeţene, au venit pentru a lua parte la evenimentul pe care îl aşteptau de atâţia ani. Tradiţionalei primiri în straie tradiționale și sunet de clopot i-a urmat slujba de sfinţire, prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir şi prin stropire cu apă sfinţită, mai întâi la exterior şi continuând în interior cu târnosirea Sfintei Mese şi a veşmântului iconografic al locaşului de cult.

Ca o încununare a tuturor lucrărilor săvârşite în cei 14 ani, slujba de sfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită pe un podium special amenajat în vecinătatea noii biserici de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, și Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, cunoscută pentru palmaresul medaliilor obținute la numeroasele concerte şi competiţii din țară şi din străinătate.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Teodosie, pornind de la pericopa evanghelică a zilei, a rostit un cuvânt de învățătură, în care a precizat că Biserica este mama noastră de pe pământ, după ce Dumnezeu a ridicat-o la ceruri pe Maica Domnului. Biserica este mama noastră cea văzută, care ne cheamă să ne adape și să ne hrănească din darurile cele dumnezeiești. Tot la Biserică noi Îl primim pe Hristos, iar El trebuie să fie dorirea noastră cea mai fierbinte. De aceea, iată, părintele Ioan a făcut un lucru mare pentru sufletul său, această biserică în stil ștefanian, aici, în locul în care a descălecat primul voievod, Bogdan I. Voievodul moldovean se bucură astăzi, văzând o nouă zidire, el care a fost urmaș al Sfinților Împărați Constantin și Elena. Se bucură că o nouă lumină a strălucit aici, în localitatea dumneavoastră”.

În continuare, vorbind pe scurt despre însemnătatea cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva în prima capitală a Moldovei, IPS Ioachim a dăruit noii biserici o icoană a acesteia, o reprezentare fără precedent în iconografia ortodoxă românească, care o înfățișează pe ocrotitoarea Moldovei cu Sfânta Cruce în mâna dreaptă, stând pe un tron precum o împărăteasă.

De asemenea, PS Damaschin a mulțumit ierarhilor și tuturor credincioșilor prezenți pentru jertfa lor din ultimii ani: Dumnezeu să vă răsplătească mai ales pe dumneavoastră, că ați ajutat casa lui Dumnezeu. De acum, pe lângă casa de acasă, din sat, dumneavoastră mai aveți o casă de obște, în care Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva vă așteaptă să-i spuneți necazurile și să-i cereți ajutorul”.

În încheiere, părintele Ioan Gușă le-a mulțumit tuturor celor care l-au înconjurat și încurajat să ducă la bun sfârșit construcția noului sfânt locaș. În semn de recunoștință, părintele paroh a înmânat diplome de vrednicie tuturor celor care, de-a lungul anilor, s-au implicat în derularea și finalizarea acestui amplu proiect.

Credincioşii care nu au fost părtași la acest moment deosebit, se vor putea închina, trecând prin Sfântul Altar, potrivit rânduielii, până pe data de 23 iunie.

Galeria FOTO completă din cadrul evenimentului, aici: Momente de aleasă sărbătoare în cea dintâi capitală a Moldovei (Galerie FOTO)

De la același autor

Ultimele din categorie