Biserica „Sfântul Ierarh Luca” din Leova, sfințită de PS Veniamin

Episcopia Basarabiei de Sud (fostă de Cetatea Albă-Ismail)

Biserica „Sfântul Ierarh Luca” din Leova, sfințită de PS Veniamin

Biserica cu hramul „Sf. Ierarh Luca, făcătorul de minuni”, din orașul Leova, a fost sfințită sâmbătă, 4 noiembrie, de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, împreuna cu un sobor de preoți și diaconi.

Această biserică a fost construită la inițiativa și cu sprijinul Preasfințitului Părinte Veniamin din nevoia credincioșilor și a pacienților din Spitalul raional din raionul Leova de a avea un loc de rugăciune și un altar la care să-și plece capul pentru a cere mila și ajutorul lui Dumnezeu în toată vremea, altar ridicat cu bunăvoința conducerii și a medicilor din acest spital, dar și cu sprijinul membrilor Consiliului local și a primarului orașului Leova, Alexandru Bujoreanu,  prin stăruința preotului paroh Rostislav Țicău.
Astfel, în perioada 2019-2020 s-au căutat soluții și s-a identificat terenul pentru construcție, s-a întocmit documentația tehnică și proiectul pentru construcție de către arhitect Alexei Homițschi, obținându-se autorizația necesară edificării acestui sfânt locaș.
La data de 1 decembrie 2020, la 102 ani de la Marea Unire, s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică cu hramul Sfântul Ierarh Luca al Crimeii, din incinta spitalului raional Leova, în prezența autorităților centrale și locale din Republica Moldova și România, a primarului orașului și a Consulului General al României de la Cahul, Anca Corfu.
Lucrările de construcție au început în februarie 2021, construindu-se zidurile și acoperișul, fiind încheiate în decembrie 2021, fără finisaje. În anul 2022 s-au făcut rețelele, iar în anul 2023 au fost realizate finisajele interioare și exterioare, pardoseala, trotuarul și s-a montat și o toacă frumoasă din lemn. Catapeteasma a fost executată de preotul paroh Rostislav Țicău împreună cu Victor Florența, iar treptele au fost placate cu granit de către preotul Dorin Arhire din Huși.
Biserica este construită în stil moldovenesc ștefanian, din lemn, cu finisaje interioare și exterioare din lemn, fiind zidită cu sprijinul mai multor credincioși și prieteni ai parohiei și Episcopiei. Astfel, lemnul pentru pereții bisericii a fost donat, prin mijlocirea Preasfințitului Părinte Veniamin, de către arhimandritul Ștefan Gușă. Materialul lemnos pentru acoperiș, lambriul exterior și interior, crucile de pe biserică și sfintele vase și altele au fost donate de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, care a achitat și manopera pentru acoperiș și alte lucrări, sprijinind cu dragoste efortul preotului paroh și a familiei sale de a duce la bun sfârșit lucrările de construcție a acestei frumoase biserici situată în centrul orașului.
Dumnezeu a ascultat rugăciunea credincioșilor și a celor suferinzi, ajutându-ne să construim această biserică pentru cinstirea vrednicilor înaintași și slujitori ai eparhiei, precum și pentru a fi loc de rugăciune pentru personalul medical și toți credincioșii care vor veni să se roage Domnului, pentru alinarea suferințelor sufletești și trupești și împărtășirea cu harul sfințitor ce se oferă oamenilor prin Sfintele Taine și ierurgii.
În contextul Anului Centenar al Episcopiei Basarabiei de Sud, succesoarea canonică a Episcopiei Cetății-Albe Ismail, sâmbătă, 4 noiembrie 2023, prin milostivirea Preasfintei Treimi, s-a săvârșit slujba de sfințire a noului altar, ca prinos de recunoștință pentru darurile revărsate peste țara noastră, peste clericii, monahii, credincioșii eparhiei și binefăcătorii noștri, de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi de pe ambele maluri ale Prutului, participând și clericii de la parohia înfrățită, Nașterea Maicii Domnului din comuna Ceahlău, județul Neamț, în prezența autorităților locale și centrale, dar și un număr mare de credincioși.
La finalul Sfintei Liturghii, parintele paroh Rostislav Țicău a fost hirotesit iconom stavrofor. Ctitorii si binefăcătorii au primit diplome de recunoștință din partea Preasfințitului Părinte Veniamin, iar pentru acesta biserica a oferit mai multe daruri. Preasfinția Sa a mulțumit tuturor celor care s-au implicat la construcția acestei bisericii, in mod special Administrației Spitalului din orașul Leova si Administrației Publice Locale, îndemnând ca de acum înainte sa sporească rugăciunea si lucrarea duhovniceasca a acestei parohii.
De asemenea, în cadrul slujbei au fost pomeniți toți cei adormiți, aceasta zi fiind una de pomenire generala a celor adormiți.
 
Citește despre: