Unirea Principatelor sărbătorită la Cahul. PS Veniamin: „Românii au vrut dintotdeauna să fie uniți”

Episcopia Basarabiei de Sud (fostă de Cetatea Albă-Ismail)

Unirea Principatelor sărbătorită la Cahul. PS Veniamin: „Românii au vrut dintotdeauna să fie uniți”

    • Sărbătoarea Unirii la Cahul
      Sărbătoarea Unirii la Cahul

      Sărbătoarea Unirii la Cahul

La Cahul, Republica Moldova, Ziua Unirii a fost marcată prin mai multe manifestări cultural-religioase. Sărbătoarea Unirii a început cu slujba de Te Deum săvârșită de către Preasfințitul Părinte Veniamin la paraclisul episcopal din localitate.

„Noi, cei din zona Cahulului, Îi mulțumim lui Dumnezeu că, după pacea de la Paris (1856), cele trei județe din sudul Basarabiei au intrat în componența Moldovei și am avut reprezentanți la momentul acesta al Unirii și am beneficiat de toate reformele care s-au făcut în perioada lui Cuza pentru schimbarea stării din sudul Basarabiei. S-au făcut multe reforme. Cele mai importante au vizat creșterea culturală, pentru că școlile au avut un rol important pentru tot ceea ce s-a întâmplat mai târziu, iar reforma agrară și celelalte au contribuit la păstrarea spiritului românesc aici, în sudul Basarabiei, după ce, mai bine de jumătate de secol, strămoșii noștri din această zonă fuseseră în Imperiul Țarist”, a spus Preasfinția Sa.

Pentru că rolul lui Al. I. Cuza a fost important în această regiune românească, ierarhul a propus realizarea și amplasarea în localitate a unui bust al acestuia.

„Românii au vrut dintotdeauna să fie uniți. Istoria, însă, cumva nu le-a fost favorabilă. Vedeți ce se întâmplă și în zilele noastre, când, din păcate, există multă dezbinare în comunitate, există foarte mult egoism și oamenii uită că, atunci când sunt uniți, sunt puternici”, a mai spus Episcopul Basarabiei de Sud, făcând trimitere la versurile din Hora Unirii de Vasile Alecsandri.

„Dacă azi suntem uniți și ne cunoaștem rădăcinile, atunci ne putem crea un viitor frumos”, a subliniata Preasfinția Sa.

La slujbă au participat reprezentanți ai Consulatului General al României, ai Universității de Stat din Cahul, ai Muzeului Eparhial din Brăila și ai Consiliului Raional Cahul.

Au mai fost prezenți copiii de la grădinița din Cahul și membri ai unei asociații culturale care au fost îmbrăcați ca persoane de diverse stări sociale din vremea Unirii Principatelor.

După cuvântul de învățătură al ierarhului, două eleve de școală primară au recitat „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie?” de Mihai Eminescu.

Slujbe de Te Deum au fost oficiate în tot cuprinsul eparhiei, iar la final au fost trase clopotele timp de un minut. Festivitățile dedicate zilei Unirii Principatelor au continuat miercuri la Cahul cu un colocviu organizat la Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul și prezentarea onorului militar pe platoul din fața universității.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: