Soldații căzuți în războiul de pe Nistru au fost pomeniți la Varnița, Republica Moldova

Episcopia Basarabiei de Sud (fostă de Cetatea Albă-Ismail)

Soldații căzuți în războiul de pe Nistru au fost pomeniți la Varnița, Republica Moldova

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit sâmbăta trecută o slujbă de pomenire la Fântâna Eroilor din Varniţa, Republica Moldova, în amintirea eroilor căzuți în războiul de pe Nistru.

Împreună cu PS Veniamin, au slujit și clericii din Protopopiatul Căușeni. Totodată, au participat reprezentanți ai Poliției și Armatei Naționale, oameni de cultură, cadre didactice, elevi și rude a celor care au murit pe câmpul de luptă pentru apărarea și integritatea țării.

După slujba de pomenire, chiriarhul a evidențiat în cuvântul său de învățătură jertfa soldaților căzuți în războiul de pe Nistru în anul 1992 pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru libertatea și demnitatea noastră:

Cu prețul vieții lor, aceștia au știut să păstreze libertatea pentru noi, iar noi suntem chemați demult să apărăm libertatea noastră cu demnitate și să afirmăm dreptatea și adevărul. Cum apărăm libertatea noastră și prețuim sacrificiul lor? Facem acest lucru mărturisind adevărul în fața întregii lumi, amintind jertfa eroică a celor jertfiți pentru patrie și neam, dar și prin păstrarea valorilor în care ei au crezut. Din păcate ne aflăm în situația în care unii ignoră sau neagă adevărul, îl trec sub tăcere pentru favoruri trecătoare, trădând jertfă tuturor celor care au murit pentru patrie, credință și neam. Ori, conștiința ne spune că trebuie să ne apărăm demnitatea, așa cum o fac toate națiunile.

În cadrul evenimentului au fost rostite mai multe alocuțiuni din partea invitaților și au avut loc mai multe momente cultural-artistice prezentate de către elevii liceelor românești din Transnistria.

La final, organizatorii au mulțumit ierarhului, soborului de preoți și tuturor participanților pentru grija și slujba de pomenire pentru cei care s-au jertfit pentru țară și neam în războiul din 1992.

Citește despre: