Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Munteni, jud. Iași, a fost sfințită

27 August 2018 17:37 Ioana Zlotea Arhiepiscopia Iaşilor

Luni, 27 august 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea ieșeană Munteni, comuna Belcești.

Zeci de credincioși au fost prezenți astăzi, 27 august, la sfințirea Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Munteni, comuna Belcești, județul Iași. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După slujba de sfințire a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească pe un podium special amenajat în curtea locașului de cult.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, ierarhul a vorbit despe importanța bisericii: „Toată grija pe care noi o arătăm față de sfintele noastre biserici arată că acest locaș de închinare este foarte important. De ce este important? (…) Biserica din satul meu, din parohia mea este importantă pentru că acolo se săvârșește Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în fiecare duminică și sărbătoare; iar Sfânta Liturghie nu este mai puțin decât coborârea lui Dumnezeu pe Sfântul Altar. Eu merg la Dumnezeiasca Liturghie să mă întâlnesc cu Dumnezeu. (…) Biserica este importantă, iubiți credincioși, pentru faptul că acolo eu ascult cuvântul Domnului. Îl pot asculta și acasă, pot asculta și pot citi și acasă din Scriptură, din Evanghelie, din sfinții părinți, dar este un alt lucru când te duci la Sfânta Biserică: asculți Sfânta Evanghelie, asculți cuvântul Sfântului Apostol Pavel, asculți sfânta slujbă, privești la sfinții de pe pereți care-ți glăsuiesc ție, dacă ai ureche de auzit, ochi de privit și, mai ales, inimă pentru a simți. (…) Biserica așadar este importantă pentru că acolo mă întâlnesc cu sfinții lui Dumnezeu din icoane, încerc să vorbesc cu ei, încerc să ascult de glasul lor și, mai presus de toate, să-mi amintească preotul de cuvântul lui Dumnezeu din Scriptură. În al treilea rând, Biserica este importantă, iubiți credincioși, pentru că ea în general, se vede cam de peste tot din sat. Este așezată, în general, pe o colină mai ridicată ca să fie văzută din cât mai multe părți ale satului, ca atunci când mergi la muncă, când vii de la muncă, când treci cu mașina, cu căruța pe lângă biserică, privindu-o, văzând Sfânta Cruce, să-ți amintești de Dumnezeu”.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Dan Codăescu a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. Cei care au sprijinit lucrările de la biserică au primit, de asemenea, distincții de vrednicie

Biserica sfințită astăzi, ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae, datează de la începutul secolului XX, însă nu a fost sfințită niciodată. În decursul anilor s-au efectuat lucrări de restaurare și, de asemenea, a fost pictată.

De la același autor

Ultimele din categorie