Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Calapodești, resfinţită de IPS Ioachim

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a resfințit duminică, 18 iulie 2021, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Mănăstirii Calapodești, Protopopiatul Sascut, județul Bacău.

Potrivit site-ului Eparhiei Romanului și Bacăului, în cuvântul de învățătură, Chiriarhul a lăudat strădania viețuitorilor acestei mănăstiri. De asemenea, a amintit că „în această frumoasă biserică a fost botezat un sfânt al Bisericii noastre, Sfântul Antipa de la Calapodești, foarte iubit de credincioși”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Ioachim l-a hirotesit duhovnic pe ieromonahul Fanurie, iar ieromonahului Spiridon Profir i s-a oferit rangul onorific de protosinghel. Protosinghelul Calinic Corceag, stareţul Mănăstirii Calapodeşti, a mulțumit tutor celor prezenți la acest frumos eveniment, precum și ctitorilor și binefăcătorilor.

Biserica din satul Calapodești, comuna Dealu Morii, are o vechime de peste 600 de ani. A fost ctitorită pe la anul 1888 de către preotul Ion Mihalache și a fost sfințită în data de 13 noiembrie 1888 de către Preotul Ion Andreescu, protoiereul județului Tecuci, sub arhipăstorirea vrednicului de pomenire Episcop Melchisedec. Vitregiile vremurilor și-au pus amprenta peste zidurile lăcașului de cult, astfel că din timp în timp au fost necesare intervenții de renovare, de consolidare și de înnoire, cele mai recente fiind cele din 1993-1995. A fost sfințită la data de 24 august 1997, în timpul Arhiepiscopului Eftimie Luca, după ce au fost făcute lucrări exterioare de restaurare. La data de 1 septembrie 1997 s-a consfințit în acte înființarea acestui așezământ monahal ca statut de mănăstire de călugări.

Prin binecuvântarea lui Dumnezeu, la data de 25 iunie 2006, s-a pus piatra de temelie pentru zidirea unui nou lăcaș de cult închinat Tuturor Sfinților și Sfântului Antipa de la Calapodești.

Citește alte articole despre: slujire, Calapodeşti, credinţa, sfințire, IPS Ioachim

De la același autor

Ultimele din categorie