Bucuria Betleemului care a deschis Edenul, împărtășită ieșenilor la Concertul de colinde de la Agora
Peste 1000 de oameni au primit ieri seară vestea Nașterii Domnului Hristos la Concertul de colinde „Betleemul a deschis Edenul”, care a avut loc la Centrul de evenimente Agora. Cinci coruri și grupuri muzicale din Cluj-Napoca, București, Piatra Neamț și Iași au interpretat preț de două ore colinde și cântări specifice Crăciunului, aducând pentru câteva momente satul românesc și tradițiile înapoi în inimile spectatorilor.
Tema concertului din acest an, „Betleemul a deschis Edenul”, reprezintă un drum zilnic spre Împărăția lui Dumnezeu, un colind prin vârstele vieții, un popas din drumul spre Eden. Din acest duh s-a împărtășit publicul prezent aseară, ascultând cântările Nașterii Domnului interpretate de cete și grupuri de colindători de toate vârstele.
Printre invitații care au adus bucuria Nașterii Mântuitorului s-au numărat Grupul „Hanu’ cu Bragă” din Cluj-Napoca, Grupul „Agalliasis” din București, Corala „Camena” din Piatra Neamț, Corul „Chivotul” al Psalților Catedralei Mitropolitane din Iași și Corala „Universitas” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Ca un fapt inedit, formația din Cluj a intervenit pe tot parcursul evenimentului, interpretând colinde cu instrumente arhaice. De asemenea, colindătorii au fost susținuți pe tot parcursul concertului de cei peste 1000 de spectatori, care au armonizat cântecele prin sunetul clopoțeilor pe care i-au primit din partea organizatorilor.
Tot în această atmosferă de sărbătoare, Ana Maria Țoc, prezentatoarea evenimentului, a amintit și de „Cutia cu papucei”, o activitate coordonată de Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași, care a împlinit 10 ani. În 2014, doi tineri și-au donat zilele de naștere pentru a achiziționa încălțămintea unor copii din câteva localități defavorizate aflate în jurul Iașului. Ulterior, proiectul a fost adoptat de către comunitatea Colegiului și a ajuns la mii de tineri din parohiile rurale defavorizate din eparhiile mitropoliei. În acest an, reprezentanții „Cutiei cu papucei” își propun să strângă și să doneze ghetuțe de iarnă pentru 1000 de copii.
Concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, o „întoarcere către inima de copil care există în fiecare dintre noi”
Prezent la eveniment, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, le-a transmis ieșenilor că pentru a înțelege concertul, este nevoie ca omul să se întoarcă în lumea satului românesc, către inima copilul de altădată:
Alături de rugăciunea noastră personală și de rugăciunea de taină din biserică, colindul are și el această putere de a mângâia în noi dorul adânc, fie știut, fie neștiut, dorul de cel mai drag sufletelor noastre, dorul de Dumnezeu, dorul de Hristos. Acest dor ne-a unit pe toți astăzi, acest dor ne-a făcut să punem la inimă cuvântul Evangheliei, vestea cea bună a Nașterii Domnului Hristos.
Ce vârstă este mai potrivită pentru colind? Negreșit, este vârsta copilului. De ce? Pentru că un copil are această putere de a-și exprima bucuria până la capăt, cu toată sinceritatea și inocența. Copilul poate mulțumi și iubi cu zâmbetul și cu o îmbrățișare, ceva ce, de multe ori, noi, adulții, pierdem.
Colindătorul, dar și cel colindat, sunt chemați la această întoarcere către inima de copil care există în fiecare dintre noi. Este o întoarcere prin care dobândim puterea de a ne exprima bucuria și recunoștința, de a fi asemenea copiilor, așa cum Domnul ne-a cerut: „De nu vă veți întoarce și nu veți fi asemenea copiilor, nu veți vedea Împărăția lui Dumnezeu.” Concertul de azi ne propune însă o altfel de întoarcere. El a început cu sunetul instrumentelor, s-a desfășurat prin straiele alese ale satului românesc și ne-a dus către o lume veche, dar vie în amintirea noastră: lumea satului românesc.
Satul românesc rămâne, pentru fiecare dintre noi, asemenea unei icoane a valorilor bine așezate: buna rânduială, cinstirea de Dumnezeu și de aproapele, sentimentul de siguranță și de perenitate al unor valori nepieritoare. Aceste trăsături îl făceau pe marele poet Lucian Blaga să spună, cu emoție: „Eu cred că veșnicia s-a născut la sat.” Satul păstrează lucrurile așezate la locul lor. Acolo se prețuiește gospodarul harnic, omul învățat, și sunt prețuite tradițiile care dau sens vieții. Bătrânii satului transmit mai departe aceste valori, iar tinerii le primesc cu respect. Lumea satului este, așadar, o lume a rânduielii și a echilibrului. În această lume, bucuria, îngrijorarea și durerea sunt împărtășite împreună. Uniți fiind, durerea devine mai ușor de dus, iar bucuria mai mare. Fiecare casă din sat păstrează un sentiment de grijă și de pregătire, mai ales în aceste zile premergătoare Crăciunului. Gospodarii așteaptă colindătorii cu colaci, bunătăți și, uneori, cu un bănuț. Ei știu că acolo unde intră glasul colindătorilor, intră și binecuvântarea lui Dumnezeu.
Fie ca Bunul Dumnezeu să vă ajute ca această binecuvântare pe care am primit-o și noi, astăzi, în această casă, să rămână în inimile noastre, să o putem împărtăși celorlalți, să sporească și să ne adâncească bucuria. Să fim asemenea copiilor, să fim oameni puternici în a trăi mulțumirea și uimirea față de fiecare dar al vieții. Colindătorul, în mod tradițional, bate la ușa casei. Astăzi, însă, ne-am întâlnit aici, în această comuniune. Să fiți binecuvântați! Fie ca Nașterea Domnului să vă păstreze bucuria pe care ați venit să o căutați aici.
La finalul concertului, colindătorii au primit daruri din partea organizatorilor. Evenimentul de duminică seara s-a desfășurat cu implicarea următorilor parteneri: Colegiul „Sfântul Nicolae”, Centrul de evenimente Agora, Festivalul de Muzică Bizantină, Centrul de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor, Beletristic Decor și Lilibeth.