Bucuria primăverii în lăcaşurile de cult oltene: Daruri pentru cei mici şi pentru cei mari
Sosirea primăverii poartă de fiecare dată cu sine împărtăşirea de daruri, atât pentru cei mici, cât pentru cei mari. La mai multe lăcaşuri de închinare din Oltenia, acest nou început s-a făcut prilej de bucurii duhovniceşti.
Împodobită de prima săptămână a Postului Mare, primăvara duce mai departe bucuria darului împărtăşit. Sub acest frumos angajament au fost aşezate şi femeile creştine din Mitropolia Olteniei, care au primit flori şi daruri la sfintele slujbe.
Flori pentru femeile credincioase
În Craiova, iniţiativa acestui frumos gest creştinesc s-a împlinit în mai multe lăcaşuri de închinare. Astfel, în duminica trecută, parohienii de la Biserica „Sfântul Nicodim” s-au bucurat împreună cu părinţii slujitori de darurile primite după Sfânta Liturghie. Cei doi preoţi, Ion Roman şi Ştefăniţă Fleşcan, au iniţiat această activitate încă de săptămâna trecută, atunci când doamnele din parohie au primit fiecare câte un mărţişor.
Tradiţia darului florilor, simbol al primăverii, a fost dusă şi anul acesta mai departe în Parohia „Sfântul Nicolae” – Brânduşa din Craiova. Darurile de flori au fost împărţite după Sfânta Liturghie, prin implicarea directă a preotului paroh Gabriel Sorescu şi a consiliului parohial. La Paraclisul „Sfântul Gheorghe Vechi”, membrii grupului „Tinerii Maicii Domnului” au împărţit mai multe daruri credincioşilor adunaţi spre rugăciune.
Activităţi sociale la Râmnic
În Arhiepiscopia Râmnicului, Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiu, în parteneriat cu Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea au continuat seria activităţilor sociale pe care le desfăşoară în spitalele şi centrele de îngrijire din judeţul Vâlcea. Astfel, la finele săptămânii trecute, organizatorii au vizitat Spitalul de Psihiatrie Drăgoieşti, oferind celor asistaţi de aici alimente, iconiţe şi cărţi de rugăciune. „Perioada Triodului descoperă împărtăşirea iubirii milostive şi a iertării lui Dumnezeu în împreună lucrare cu cei care trăiesc starea proprie de îndreptare şi prin slujirea aproapelui. Mulţumim celor care sprijină activităţile sociale pe care le desfăşurăm, pentru că în felul acesta reuşim să avem continuitate şi să devenim o prezenţă constantă în mijlocul celor aflaţi în suferinţă, constatând o schimbare a vieţii duhovniceşti atât în mijlocul celor care le susţin, cât şi în rândul beneficiarilor”, a precizat pr. prof. dr. Nicolae Preoteasa.
Activităţi pastoral-misionare în Arhiepiscopia Craiovei
Între activităţile pastoral-misionare marcate săptămâna trecută în Arhiepiscopia Craiovei s-au numărat şi cercurile preoţeşti, organizate în Protopopiatul Craiova Sud. În organizarea acestora au fost antrenaţi peste 120 de preoţi din mai multe localităţi doljene. Pentru fiecare cerc pastoral a fost invitat să conferenţieze câte un preot profesor de la Seminar sau de la Facultatea de Teologie din Craiova.
În acelaşi cadru s-a poziţionat şi Parohia craioveană „Harşu” unde, de vinerea trecută, au început serile duhovniceşti. Prima întâlnire a adunat laolaltă câteva zeci de credincioşi care au ascultat un cuvânt de învăţătură despre „Nevoinţă şi pocăinţă la Sfântul Efrem Sirul”. Întâlnirile vor continua în fiecare săptămână, fiind programate în fiecare vineri, după Taina Sfântului Maslu, în mijlocul parohienilor urmând să fie prezent câte un invitat special care va dezbate teme de interes duhovnicesc. (Diac. Ioniţă Apostolache, sursa: mitropoliaolteniei.ro)