Bucuria slujirii întru Hristos la Garmisch

Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord

Bucuria slujirii întru Hristos la Garmisch

În data de 30 noiembrie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, comunitatea ortodoxă de la poalele muntelui Zugspsitz și-a sărbătorit ocrotitorii: pe Sfinții Ierarhi Nicolae si Korbinian. 

Sărbătoarea a început cu oficierea Sfintei Liturghii în sobor de preoti si diaconi, avându-l ca protos pe părintele protopop al Bavariei de Sud, pr. Alexandru Nan. Din sobor au mai făcut parte părintele protopop al Austriei de Vest, pr. Mircea Oniga, pr. Constantin Bartok de la Parohia Traunreut, pr. Simeon Toc de la Parohia Miesbach, pr. Neculai Stote, pr. Dumitru Aman, parohul comunității din Garmisch și diac. Julian Dettling de la Parohia „Buna Vestire” München.

Mulțumim părintelui protopop Alexandru Nan pentru faptul ca în cei 6 ani de la înființarea parohiei noastre ne-a fost mereu alături, sprijinindu-ne. Îi mulțumim, de asemenea, și pentru cuvântul de învățătura rostit în cadrul Sfintei Liturghii, unde a amintit de viața Sfântului Apostol Andrei, făcând o paralelă între el și Sfântul Ierarh Korbinian, cunoscut și ca cel care a avut o contribuție importantă la încreștinarea Bavariei. De asemenea, a făcut referire și la viața și activitatea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, sărbătorit în aceeași zi.

Un moment de bucurie duhovnicească a fost constituit de faptul că un număr mare de credincioși s-a împărtășit la momentul cuvenit, dar și că Sfântul Andrei Șaguna a fost prezent în mijlocul comunității din Garmisch printr-un fragment din sfintele sale moaște, la care credincioșii participanți la sărbătoare au avut posibilitatea de a se închina. De asemenea, credincioșii s-au putut închina și la veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Ambele odoare au fost aduse spre închinare de părintele Alexandru Nan.

În încheiere, părintele paroh Dumitru Aman a mulțumit atât părinților împreună slujitori, cât și tuturor credinciosilor care, într-un mod sau altul, au contribuit la buna organizare și desfășurare a acestei sărbători.

Sfânta Liturghie a fost urmată de o agapă, unde cei prezenți au gustat din bucatele tradiționale românești pregătite de membrii comunității. (pr. Dumitru Aman) 

Citește despre: