Când fetele stau pe „mess” iar băieții se joacă
Acum ceva vreme am mers la cineva să-i fac niște setări la un router pe care tocmai îl cumpărase dar nu reușea să-l facă să se înțeleagă cu providerul pe internet pe care-l avea. Nu fac prea des astfel de ieșiri dar uneori mă las prins de val și fără să mă gândesc la cât de multe alte lucruri mai am de făcut, rezolv probleme de genul ăsta. Și aș spune că nu sunt chiar întâmplătoare astfel de ieșiri pentru că mai mereu ajung să mă pună pe gânduri.
Acum ceva vreme am mers la cineva să-i fac niște setări la un router pe care tocmai îl cumpărase dar nu reușea să-l facă să se înțeleagă cu providerul pe internet pe care-l avea. Nu fac prea des astfel de ieșiri dar uneori mă las prins de val și fără să mă gândesc la cât de multe alte lucruri mai am de făcut, rezolv probleme de genul ăsta. Și aș spune că nu sunt chiar întâmplătoare astfel de ieșiri pentru că mai mereu ajung să mă pună pe gânduri. Respectiva persoană a făcut la o remarcă la un moment dat cum că „fetele stau pe mess în timp ce băieții se joacă“ asta referitor la faptul că în casa aceea se adunaseră trei fete (prietene/colege) care sporovăiau de zor între ele și comentau mesajele de pe messenger pe care-l aveau instalat pe unul dintre calculatoarele din casă în timp ce pe casa scărilor erau vreo 4 băieți care jucau cărți. E vorba de copii de 10-12 ani dar stând să mă gândesc mai bine, am observat o adevărată modă în acest sens.
În general femeile petrec destul de mult timp online pe diverse bloguri și rețele sociale în timp ce băieții (nu toți dar foarte mulți) n-ar mai lăsa jocurile nici o clipă. E drept că în ziua de azi un joc dacă nu este MMO (Massively multiplayer online game) nu prea mai atrage multă lume așa că și băieții tot pe net stau. Se mai întâlnesc în pauze când mai dau și unii și alții pe Facebook și pe Hi5 sau când fetele ies la vânătoare și se apucă să-și creeze conturi pe LA2, WoW, Eve sau altele asemenea. Ca orice statistică și mai ales ca una care nu este făcută pe nici un fel de segment semnificativ și mai mult, se bazează doar pe observații personale, ceea ce am spus mai sus trebuie privit cu oarecare îngăduință. Evident că nu se aplică pentru toată populația dar totuși probabil că privind în jurul vostru veți vedea că există o astfel de aplecare a lumii și împărțire a preferințelor.
Are asta o influență asupra relațiilor dintre oameni? În mod sigur că da. Dar este vorba de o influență bună sau rea? Cei mai în vârstă probabil vor spune automat „rea“ și vor începe cu binecunoscutele discursuri „în vremea mea...“. Totuși stând strâmb și judecând drept ceea ce se petrece în toată lumea nu prea are precedent complet nicăieri în istorie. Ecleziasticul când a spus „nimic nou sub soare“ privea lucrurile mult mai duhovnicesc decât o facem noi de cele mai multe ori. Nu se uita la mașini, la avioane, la computere și la comunicații pe toată planeta de la un cap la altul. Este acest mod de dezvoltare în totalitate rău sau reprezintă doar un nou set de unelte pe care le putem folosi în orice direcție voim?
Am văzut destul de mulți părinți care își lasă copiii să se uite ore în șir la desene animate ca să nu trebuiască să mai aibă grija lor. Uneori sunt desene animate, alteori calculatorul conectat la internet. Am învățat multe lucruri de la televizor. Teleenciclopedia a fost una dintre emisiunile pe care n-aș fi vrut s-o pierd în nici o sâmbătă seara. Am învățat și învăț multe lucruri de pe Internet și folosind calculatorul. Nu cred că există vreun lucru cu adevărat rău din afara noastră. Toate sunt bune foarte atâta vreme cât le folosim bine și devin rele prin reaua folosire.
Ce se întâmplă când fetele stau pe mess iar băieții se joacă? Nu se mai întâlnesc? Nu mai leagă prietenii? Nu mai întemeiază familii? În ciuda fricii apocaliptice a unora care văd sfârșitul lumii în fiecare nouă tentativă tehnologică, toate astea se întâmplă în continuare. Oamenii sunt în continuare frumoși, deși au celulare, se îndrăgostesc și suferă deși au mașini și avioane, vin la Biserică și se roagă deși au calculatoare și Internet iar acest sit este dovada vie că deși unii oameni uită de Dumnezeu alții știu ce au de făcut în același fel în care a fost încă de la primii oameni. Altfel spus „ce a fost va mai fi, și ce s-a făcut, se va mai face; nu este nimic nou sub soare“.