Când se refuză uitarea
Documentele pe care le veți citi, așezate la îndemână, parcă providențial în aceste timpuri de falsă teoretizare a victimizării, devin un izvor de intuire și inspirație a reacției la politicianismul ieftin al vremii. Documente, extrase din lucrări fundamentale înțelegerii memorandumului, o serie de surprinderi ale ideologicului vremii. O lecție a refuzului uitării!
De curând, cladă încă, am citit o frumoasă restituire de personaj și memorie istorică: „Procesul Memorandistului Nicolae Cristea” (Editura Eikon, 2021, 350 pg.). Ediția este îngrijită de doi profesioniști ai memoriei, Anca Sîrghie și Marin Diaconu, editori cu drag de Nicolae Cristea – primul redactor, în vreme, al Telegrafului Român. Și nu numai. Un laborios luptător pentru ideea națională în Ardeal.
Dintâi suntem puși în temă cu viața și activitatea lui Nicolae Cristea prin excelentul studiu al Ancăi Sîrghie, „Restitutio in integrum” (pp. 5-56). Un facsimil de istoriografie și istoria Transilvaniei, dar și a geografiei unui personaj fabulos, parte integrantă a unei Țări ce își căuta desăvârșirea. Veți citi în studiul distinsei editoare: I. Prelogomene la restitutio in integrum a operei lui Nicolae Cristea; II. Sibiul epocii mitropolitului Andrei Șaguna; III. Nicolae Cristea și modelul șagunian; IV. Momente din viața politică a românilor Transilvaniei în vremea dualismului austro-ungar și ziarul „Telegraful Român” la Sibiu; V. Pregătirea Memorandului românilor transilvăneni și Curtea imperială vieneză; VI. Momente din procesul memorandiștilor români; VII. Modelul de demnitate al lui Nicolae Cristea; VIII. Finalul unui proces istoric al dramei românilor transilvăneni; IX. Pilonul de încheiere al unei restitutio in integrum livrești; X. Reverberațiile procesului memorandiștilor români și XI: Nicolae Cristea, la frontiera istoriei cu ficțiunea.
Iar documentele pe care le veți citi, așezate la îndemână, parcă providențial în aceste timpuri de falsă teoretizare a victimizării, devin un izvor de intuire și inspirație a reacției la politicianismul ieftin al vremii. Documente, extrase din lucrări fundamentale înțelegerii memorandumului (pp. 59-273), o serie de surprinderi ale ideologicului vremii. O lecție a refuzului uitării!
Sursa: tribuna.ro
Despre Sfânta Parascheva, altfel
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro