Cartea „Tablouri din istoria culturală a religiozității ruse” a fost lansată la Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Cartea „Tablouri din istoria culturală a religiozității ruse” a fost lansată la Iași

În această seară a avut loc lansarea unei cărți remarcabile, care propune o abordare inedită asupra istoriei culturale și spirituale a Rusiei. Evenimentul, desfășurat în Sala „Sinaxar” din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iași, a reunit specialiști în domeniu, iubitori de literatură și jurnaliști interesați de subiectul complex al influențelor culturale din spațiul est-european.

Cartea explică punctele esențiale ale istoriei culturale și spirituale ruse, oferind cititorilor o perspectivă documentată asupra evenimentelor și influențelor care au modelat acest spațiu. Spre deosebire de studiile tradiționale, Martin C. Putna adoptă o viziune „postcolonială”, punând în lumină diversitatea de tradiții naționale și religioase care au contribuit la formarea identității ruse.

Unul dintre punctele centrale ale lucrării este analiza Ucrainei, prezentată ca moștenitoarea „celeilalte Rusii”. Această abordare oferă o nouă înțelegere asupra relației complexe dintre cele două spații și contribuie la dezbaterea actuală despre identitatea și evoluția regiunii.

Invitații evenimentului au fost Marina Vraciu și Leonte Ivanov, de la catedra de slavistică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, moderator fiind Dragoș Mîrșanu, editor la Historia Christiana – Doxologia.

În deschidere, Dragoș Mîrșanu a evidențiat importanța lucrării:

Este o carte care a trecut prin mai multe mâini. Sigur, spunând asta, ridic așteptările dumneavoastră, dar e un adevăr și ne bucurăm că am reușit să aducem în fața o carte care conține în jur de nouăsprezece capitole, în care autorul pur și simplu adună sau antologhează tematic mari momente din parcursul întregii istorii a Rusiei. În această carte, fiecare capitol analizează un eveniment, o exprimare artistică, fie ea plastică sau cinematografică, așezând în fața noastră diversele expresii ale culturii ruse.

Unul dintre invitați, Leonte Ivanov, de la catedra de slavistică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a analizat structura cărții și relevanța sa:

Salutăm traducerea acestei cărți a unui autor ceh, puțin cunoscut sau aproape necunoscut la noi, dar care este slavist și care are un nume important în țara sa. S-a spus deja o serie întreagă de elemente care v-au trezit interesul și aș spune că modul în care acest autor a structurat capitolele, privind cronologic, de la începuturile manifestărilor religioase din Rusia și până în prezent, este foarte promițător și atractiv pentru dumneavoastră, pentru studenți și pentru toți cei care doresc să afle mai multe. Și, desigur, cartea aduce foarte multe elemente noi, unele dintre ele polemice. Aș spune că poate aici vocația de jurnalist se reflectă cel mai bine, în această incisivitate a discursului autorului.

La rândul său, Marina Vraciu, tot de la catedra de slavistică a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, a explicat contextul cultural al cărții:

Cartea aceasta se bazează pe o veche relație dintre Rusia și Cehia. Poate că Martin Putna nu este un expert în rusistică, dar este, cu siguranță, slavist. Și este moștenitorul a ceea ce el ne explică că reprezintă patru valuri de interpretare a culturii ruse în cadrul culturii cehe și în spațiul ceh și slovac. El dedică această carte unei profesoare de-a sale, Miluše Zdražilová, care face parte din acea a patra școală de receptare și interpretare a culturii ruse. El o numește o tradiție a stângii cehe, o tradiție din zona gri, în care se așează și el, de recuperare a valorilor „uitate”, pe care le prezintă drept valori ale culturii ruse înfrățite.

Prezentarea a inclus o sesiune de întrebări și răspunsuri, unde publicul a avut ocazia să discute direct cu invitații despre ideile și concluziile cărții. Reacțiile participanților au fost entuziaste, mulți considerând că această lucrare aduce o contribuție esențială la înțelegerea dinamicii culturale și istorice din Europa de Est.

Citește despre: