Cartea veche bisericească și importanța ei pentru cultura română – proiect partenerial la parohia Pocreaca
Duminică 4 decembrie 2022 s-a desfășurat ultima activitate din cadrul proiectului educațional partenerial „Cartea veche bisericească și importanța ei pentru cultura română”, prin vizitarea bisericii monument istoric din satul Pocreaca (Cod LMI: IS-II-m-B-04220) cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților și Sfântul Ierarh Nicolae” de către un grup de 47 de elevi ai Școlii Gimnaziale Poieni.
Părintele Protopop Mihail Roșu a prezentat un scurt istoric al satului și al bisericii, subliniind vechimea acestei așezări și valoarea patrimoniului cultural mobil deținut de parohie.
Invitate de onoare au fost doamnele Oana Mihaela Căpățână și Ana Maria Andrei, restauratoare de carte ale Centrului de Cercetare și Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Acestea au vorbit copiilor despre importanța și beneficiile lecturii, au prezentat tehnicile de realizare a cărților în vechime, au subliniat diferența dintre cartea manuscris și cartea tipărită, iar în final au prezentat etapele procesului de restaurare ale cărților liturgice vechi. Restaurarea celor șase cărți liturgice vechi ale Bisericii din Pocreaca prin fonduri europene a reprezentat partea de exemplificare a procesului tehnic de restaurare ale cărților liturgice.
La finalul activității a fost organizat un concurs cu întrebări, iar elevii care au reținut cele mai multe cunoștințe din prezentare au fost răsplătiți cu o varietate de cărți. În acest sens Parohia Pocreaca a donat elevilor prezenți peste 300 de volume din literatura clasică românească.
Au mai fost prezenți la activitate profesor bibliotecar Lucian – Teodor Dumbravă, din partea Școlii Gimnaziale Poieni, pr. Gabriel Merișescu de la Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe“, Dumitreștii Gălății și pr. Iulian Andrei Grigore de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh“, Satu Nou, comuna Schitu Duca.
Fiind în Postul Nașterii Domnului și în apropierea sărbătorilor de iarnă, elevii prezenți au cântat colinde primind din partea gazdelor dulciuri și sucuri.
Prin această activitate s-a dorit insuflarea dragostei față de carte, lectură, și, nu mai puțin important, promovarea patrimoniului cultural local. Această activitatea culturală s-a desfășurat în perioada de postimplementare a Proiectului nr. 0760PN00021512400029/20.11.2015 (PNDR 2014-2020, submăsura 7.6, AFIR) privind protejarea prin consolidarea și restaurarea obiectivului de patrimoniu cultural de interes local – Biserica „Duminica Tuturor Sfinților și Sfântul Ierarh Nicolae”, sat Pocreaca, comuna Schitu-Duca, județul Iași și introducerea ei în circuitul turistic.