Casă pentru doi bătrâni necăjiţi din Belcești

Arhiepiscopia Iaşilor

Casă pentru doi bătrâni necăjiţi din Belcești

La iniţiativa Parohiei „Sfântul Nicolae” Satu Nou, Belceşti, Iași, și cu sprijinul Parohiei Ortodoxe Române „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Strubing, Germania, în Belcești a fost construită o casă pentru doi bătrâni nevoiași.

Bucuria a doi bătrâni necăjiţi a fost copleşitoare când, în prag de iarnă, au primit în dar o casă nouă. Gheorghe şi Florica Ciubotaru sunt doi soți singuri din Satu Nou, comuna Belceşti, județul Iaşi, care îşi duc traiul de zi cu zi din mila sătenilor, având o situaţie economico-socială precară. Casa lor veche se afla în risc de prăbuşire, fiind extrem de avariată.

În iarna anului 2018-2019, părintele Andrei Florariu, parohul comunităţii, a luat iniţiativa, împreună cu Consiliul Parohial, de a izola casa cu vată minerală, pentru a salva vieţile celor doi bătrâni ameninţaţi de îngheţ – deoarece prin acoperișul acesteia se putea observa cerul, iar prin pereţi pătrundeau frigul și zăpada. În același timp, părintele Andrei le-a mai făcut atunci o promisiune, de a le ridica o nouă casă până în iarna următorului an.

În contextul anului omagial al satului românesc dedicat în Patriarhia Română, la iniţiativa Parohiei „Sfântul Nicolae” Satu Nou, Belceşti, Iași, și cu sprijinul Parohiei Ortodoxe Române „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Strubing, Germania, coordonată de către părintele Vasile Florin Reuț, s-a realizat construcţia casei celor doi bătrâni nevoiași.

Părintele Vasile Florin Reuț, un colaborator și un binefăcător mai vechi pe plan social al Parohiei Satu Nou Belceşti, a demarat împreună cu familia o campanie online de strângere de fonduri, intitulată: „Căsuţă pentru doi bătrâni necăjiţi”. Părintele s-a implicat în strângerea de fonduri şi a colaborat zilnic cu idei şi mai ales cu rugăciunea pentru finalizarea construcţiei. Chiar dacă era departe fizic, a urmărit permanent stadiul lucrărilor.

Şantierul a durat aproximativ o lună, fiind coordonat de către părintele Andrei Florariu, care s-a implicat trup şi suflet în această construcţie, uneori chiar a muncit cot la cot cu meşterii. Implicaţi au fost și oamenii din sat, care au sprijinit cu mână de lucru și chiar financiar, pentru a duce la bun sfârşit proiectul demarat.

Ca rod al bunei colaborări între cele două parohii căsuța a fost finalizată, iar în data de 22 octombrie 2019 a avut loc sfinţirea acesteia, spre bucuria lui Gheorghe şi a Floricăi Ciubotaru. La slujbă au participat părintele Vasile Florin Reuţ din Germania, părintele Vasile Florariu şi  părintele Andrei Florariu, alături de un grup numeros de credincioşi.

În ajunul pregătirilor pentru sfinţirea căsuţei, o parte dintre femeile din parohie s-au implicat în amenajarea şi dotarea interioară a căsuţei, fiecare venind cu un aport propriu. Părintele Florin Reuţ, împreună cu familia, a făcut şi un cadou de casă nouă, dăruind alimente şi dotări pentru bucătărie.

Citește despre: