Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Drochia
Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Drochia (Hram: „Adormirea Maicii Domnului“; raionul Drochia, bd. Independentei, nr. 60, Republica Moldova)
Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Drochia (Republica Moldova) a fost construită după modelul slav, cu meșteri ucraineni din Vinița. Interiorul este pur românesc, mobilierul și iconostasul sunt făcute la comandă la Mănăstirea Plumbuita din București. Fresca e realizată de Petre Achințenie. Fiul său Ionuț Laurențiu Achințenie a lucrat la catapeteasmă. Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Drochia este unicul lacaș sfânt din Basarabia care a fost pictată de marele maestru, pictorul român, Petre Achițenie.
Amploarea construcției de la Drochia este impresionantă. În aprilie 1988 a avut loc sfințirea locului și, în mai puțin de patru ani, au fost înălțați pereții catedralei. Forma și amplasarea turlelor a gândit-o și elaborat-o însuși preotul Pavel Vuluță, iar ideile sale au fost materializate de meșterii din Tighina. Cele cinci cupole simbolizează pe Iisus Hristos și pe cei patru evangheliști.
Catedrala din Drochia e cea dintâi construită „din nou“ în toată Basarabia. În această țară, vorbind despre ortodoxie, în această etapă, primul cuvânt care îți vine în minte este: șantier. Se construiește sau se reconstruiește imens. Biserici și suflete se ridică din țărână iarăși, în spiritul credinței.
Cu mult timp în urmă pe locul actualei catedrale a fost o biserică de lemn, în care s-a slujit vreo câteva zeci de ani, dar pe urmă, în U.R.S.S., ea a fost închisă, și o perioadă a fost folosită ca depozit, apoi sală sportivă și apoi a fost demolată. În 1989, un grup de inițiativă, în frunte cu dna Elena Bodiu, a început să cerceteze ce era cu biserica veche și să facă demersuri către executivul raional Drochia, pentru construcția uneia noi.