Catedrala Arhiepiscopală din Roman şi-a cinstit ocrotitoarea
Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost serbată în mod deosebit în zilele de 13 şi 14 octombrie 2018, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Vecernia şi Sfânta Liturghie în cinstea ocrotitoarei străvechiului locaş de închinăciune au fost oficiate de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.
Preoții din protopopiatele Roman și Moinești, împreună cu pelerinii din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului, s-au rugat sâmbătă, 13 octombrie 2018, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în ajunul serbării Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Ierarhul a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de o procesiune în jurul sfântului locaş. Potrivit site-ului Eparhiei Romanului şi Bacăului, în contextul împlinirii a 610 de slujire în catedrala romaşcană, s-a întocmit hrisov și a fost sfințită icoana în mozaic a Sfintei Cuvioase Parascheva, ce a fost așezată pe frontispiciul acesteia, la intrarea în lăcașul de cult. Icoana în mozaic s-a realizat cu sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, prin bunăvoința preoților din Protopopiatul Moinești, coordonați de părintele protopop Costel Mareș, și cu implicarea arhimandritului Andrei Ioniță, Mare Ecleziarh al catedralei romașcane. Chiriarhul locului a rostit un cuvânt de învățătură, în care a amintit câteva dintre evenimentele istorice legate de cinstirea Sfintei Parascheva în Moldova. „Pentru noi, cei din Eparhia Romanului și Bacăului, Sfânta Parascheva are un cult aparte pentru că, încă de acum 600 de ani, Sfânta avea aici, în Roman, o biserică închinată ei. În acest an, se împlinesc șapte decenii de când Sfânta a fost într-o procesiune rămasă în istorie, trecând prin mai multe localități. A fost în anul 1947, în perioada secetei cumplite de după război, când vrednicul de pomenire patriarhul Justinian Marina, a încuviințat efectuarea primei procesiuni cu racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, străbătând satele pustiite de secetă ale județelor Iași, Vaslui, Roman, Bacău, Putna, Neamț, Baia și Botoșani”.
„Maica Domnului şi Sfânta Cuvioasă Parascheva, alăturate în veneraţia creştinilor”
În ziua pomenirii Sfintei Parascheva, ce a coincis cu Duminica a 21-a după Rusalii, Sfânta Liturghie a fost oficiată în Catedrala Arhiepiscopală din Roman de către IPS Părinte Ioachim. Împreună cu Arhipăstorul Romanului şi Bacăului au cinstit-o prin rugăciune părinți stareți și maici starețe care se nevoiesc în mănăstirile din județul Bacău. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala ”Paraschevi” a catedralei. În cuvântul dedicat acestei zile speciale, IPS Ioachim a vorbit despre exemplul Sfintei Cuvioase prăznuite ca model de viețuire a creștinilor, într-o societatea ce devine din ce în ce mai desacralizată: „Într-o lume în care descreştinarea a devenit program de acţiune şi în care se vorbeşte tot mai deschis şi mai des de păşirea într-o «eră post-creştină», Sfânta Cuvioasă Parascheva adună an de an la racla sa de la Iaşi, în ziua de 14 octombrie, sute de mii de pelerini. Bisericile răspândite azi pe toată faţa pământului mărturisesc credinţa neclintită în puterea dată Sfintei Cuvioase Parascheva de a arăta prin minunile sale, că minunea este în ordinea divină a lumii tot atât de reală ca legea gravitaţiei. Sfânta Parascheva este una dintre cele mai iubite sfinte mijlocitoare pentru noi, creştinii din Moldova, având în vedere ajutorul pe care timp de patru secole ni l-a oferit, astfel încât ea a ajuns să fie supranumită «Ocrotitoarea Moldovei». Cinstirea şi iubirea care, în contemporaneitate, se îndreaptă către Sfânta Parascheva din toate colţurile Ortodoxiei sunt de neegalat. În Moldova, receptarea liturgică şi formele de venerare închinate Cuvioasei sunt atât de intens prezente în viaţa creştinilor, încât, între sfinţi, doar cultul închinat Maicii Domnului ocupă un loc mai important. Maica Domnului şi Sfânta Cuvioasă Parascheva au fost alăturate în veneraţia creştinilor”. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Ionuț Todirașcu a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Oțelești, Protopopiatul Bacău, iar ieromonahul Dorotei Mazilu a fost hirotesit în treapta de protosinghel pe seama catedralei din Roman. Programul liturgic s-a încheiat cu o procesiune în jurul Catedralei Arhiepiscopale din Roman.