Catedrala Arhiepiscopală din Roman și-a serbat hramul

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost cinstită joi, 14 octombrie 2021, în mod deosebit, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Locaşul de închinăciune şi-a serbat cu acest prilej hramul.

Programul manifestărilor dedicate hramului Catedralei Arhiepiscopale din Roman au început miercuri, 13 octombrie 2021, cu slujba Privegherii, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor au făcut parte consilieri și inspectori din cadrul Centrului eparhial Roman, dar şi părinții slujitori ai catedralei. Cu acest prilej, IPS Ioachim a interpretat Imnul acatist închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, şi a amintit în cuvântul adresat despre evenimentele istorice legate de cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva în Moldova: „Pentru noi, cei din Eparhia Romanului și Bacăului, Sfânta Parascheva are un cult aparte pentru că, încă de peste 600 de ani, Sfânta avea aici, în Roman, o biserică închinată ei. Poporul nostru are o cultură și o identitate, are o cinste cu totul aparte în istorie. El este un popor statornic și smerit. Sfânta Parascheva a devenit ocrotitoarea acestui pământ şi acestei zone, deși ea nu este din neamul românesc”.

În dimineața zilei de 14 octombrie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim. Au mai slujit părinți stareți de la mai multe mănăstiri și schituri din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Ierarhul locului a făcut referire în cuvântul adresat la importanța sfinților și la Sfânta Parascheva. „Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva adună an de an la racla ei de la Iași, în ziua de 14 octombrie, sute de mii de pelerini. Bisericile răspândite pe toată suprafața pământului mărturisesc credința neclintită în puterea dată de la Dumnezeu Sfintei Parascheva. Minunea nu este altceva decât ordinea divină a lumii. Un popor care își pierde cultura și spiritualitatea riscă să fie șters din istorie”.

Potrivit site-ului Eparhiei Romanului şi Bacăului, răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corul psaltic „Filomelos” din Protopopiatul Onești.

De la același autor

Ultimele din categorie