Catedrala din Buhuşi va fi resfinţită

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Catedrala din Buhuşi va fi resfinţită

Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va resfinţi duminică, 28 septembrie 2014, Biserica „Sfântul Nicolae“ din Buhuşi. În ultimii ani, locaşul de închinăciune a fost supus unor reparaţii atât la interior, cât şi la exterior. Cu acest prilej, mâine, 26 septembrie 2014, va ajunge de la Catedrala arhiepiscopală din Roman racla în care se află moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre şi un veşmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei.

Credincioşii din Buhuşi şi din alte părţi ale Moldovei sunt aşteptaţi duminică, 28 septembrie 2014, să participe la resfinţirea Catedralei „Sfântul Ierarh Nicolae“. Programul manifestărilor dedicate acestei sărbători va începe mâine, 26 septembrie 2014, când Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul va aduce de la Catedrala arhiepiscopală din Roman racla în care se află fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre, un veşmânt care a acoperit pentru o perioadă moaştele Sfintei Parascheva, precum şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aflată în străvechiul locaş de închinăciune romaşcan. Tot mâine, de la ora 16:00, se va sluji Privegherea, iar sâmbătă, 27 septembrie, de la ora 8:00, se va săvârşi Sfânta Liturghie. În seara zilei de sâmbătă, de la ora 16:00, va fi oficiată Privegherea, iar duminică, de la ora 8:30, după întâmpinarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, va fi oficiată sfinţirea Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Buhuşi. Credincioşii vor avea posibilitatea să intre prin Sfântul Altar pentru a se închina Sfintei Mese. În continuare, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului va săvârşi Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. „Cu două zile înainte de resfinţirea catedralei din Buhuşi, va ajunge de la catedrala din Roman racla cu sfintele moaşte şi un veşmânt al Sfintei Parascheva. Menţionăm că în anul 1947, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au poposit timp de o noapte în biserica noastră. De vineri până duminică, sfintele slujbe nu vor conteni în biserica Sfântului Nicolae din Buhuşi. Ne dorim să fim pregătiţi sufleteşte, într-un duh al comuniunii şi rugăciunii, pentru a primi această mare binecuvântare în ziua târnosirii catedralei noastre“, a spus pr. paroh Vasile Cozma, care este şi protopop al Protopopiatului Buhuşi.

Doi viitori patriarhi, la slujba sfinţirii din 1947

Lucrările de construcţie ale Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Buhuşi au început în anul 1930 şi s-au finalizat în anul 1947, când a fost oficiată slujba Sfinţirii. Părintele paroh Vasile Cozma a menţionat că momentul târnosirii sfântului locaş a fost la acea vreme „un eveniment şi un moment important pentru buhuşeni, de care se leagă două lucruri importante“. „În primul rând, cu o seară înainte, au fost aduse în procesiune moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arăpaşu, pe atunci Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Un alt lucru important legat de sfinţirea acestei catedrale este că au participat doi viitori patriarhi. Este vorba despre Patriarhul Iustinian Vasluianul, pe atunci vicar la Mitropolia Moldovei şi Sucevei, şi Patriarhul Teoctist Arăpaşu“, a amintit pr. paroh Vasile Cozma. Odată cu trecerea timpului, s-au făcut lucrări la acoperişul şi exteriorul bisericii. Lucrările ample de restaurare, atât în interior, cât şi în exterior, au început în luna ianuarie a anului 2012. A fost restaurată pictura în interior, s-a reconfigurat intrarea în biserică, s-au placat scările cu marmură, s-a placat cu marmură interiorul bisericii, s-a refăcut încălzirea centrală, s-au schimbat geamurile şi tâmplăria, s-a făcut o anexă, un veşmântar şi s-a construit o nouă Sfântă Masă. „Cu prilejul demontării Sfintei Mese, s-a găsit documentul original pe care îl păstrăm cu sfinţenie şi în care sunt trecute toate însemnările timpului şi ale vremii de atunci. Oraşul Buhuşi a dat dovadă că este viu şi sensibilizat de finalizarea acestei lucrări, întrucât cea mai mare contribuţie la realizarea acestor lucrări au adus-o credincioşii din oraşul nostru. Ne-au mai ajutat şi autorităţile locale, dar, în proporţie de 90%, fondurile au venit din donaţiile şi contribuţiile credincioşilor noştri. Aşadar, pe data de 28 septembrie 2014, îi rugăm pe toţi credincioşii să participe la acest eveniment. Îi aşteptăm cu bucurie şi cu sufletul deschis. Slujba de resfinţire a Bisericii «Sfântul Nicolae» din Buhuşi, unul dintre cele mai reprezentative locaşuri de închinăciune din Protopopiatul Buhuşi, va încununa munca şi strădania depusă timp de doi ani şi jumătate“, s-a exprimat parohul catedralei din Buhuşi.

Sprijin important din partea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul

Pictura bisericii care va îmbrăca veşmântul sfinţirii pentru a doua oară în ultimii aproape 70 ani a fost executată de pictorul Dumitru Irimescu, iar restaurarea s-a făcut de către pictorul Aurel Roşcan de la Galaţi. Cea mai importantă parte a picturii interioare este catapeteasma, care s-a păstrat intactă. „La catapeteasmă, pictată tot de pictorul Dumitru Irimescu, s-au făcut mici intervenţii, aceasta fiind de o frumuseţe rară. În tot acest proces amplu de restaurare, care nu a fost uşor, cel mai important sprijin l-am avut din partea Preasfinţitului Episcop Ioachim Băcăuanul, care ne-a sfătuit şi ne-a îndrumat pe parcursul întregii lucrări“, a amintit pr. paroh Vasile Cozma. După ce în anul 1947 moaştele Sfintei Parascheva au poposit în catedrala din Buhuşi, credincioşii au sporit evlavia pentru Ocrotitoarea Moldovei. Mai mult de atât, al doilea hram al sfântului locaş care va fi resfinţit duminică este închinat Sfintei Parascheva. „În oraşul Buhuşi, credincioşii au o mare evlavie la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Întrucât este al doilea ocrotitor al bisericii noastre, am amenajat în partea dreaptă a bisericii un spaţiu unde se află o icoană pictată de pictorul Dumitru Irimescu“, a adăugat pr. paroh Vasile Cozma.

Citește despre: