Catedrala Episcopală din Huşi îşi serbează hramul

Episcopia Huşilor

Catedrala Episcopală din Huşi îşi serbează hramul

    • Catedrala Episcopală din Huşi îşi serbează hramul
      Catedrala Episcopală din Huşi îşi serbează hramul

      Catedrala Episcopală din Huşi îşi serbează hramul

    • Catedrala Episcopală din Huşi îşi serbează hramul
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

În ziua pomenirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, luni, 29 iunie 2020, Catedrala Episcopală din Huşi îşi serbează hramul principal. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

Pelerinii sunt aşteptaţi luni, 29 iunie, în ziua pomenirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, la hramul Catedralei Episcopale din Huşi. Programul liturgic dedicat acestei sărbători va începe în seara zilei de duminică, 28 iunie, de la ora 17:00, când PS Ignatie, Episcopul Huşilor, va oficia slujba Privegherii pe un podium special amenajat. Luni, 29 iunie, de la ora 9:30, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Cei prezenţi vor avea prilejul să se închine la icoana relicvar a Sfinților Apostoli Petru și Pavel și la racla în care se află un fragment din ,oaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, ce vor fi așezate într-un baldachin special, în curtea Catedralei Episcopale din Huşi.

Catedrala Episcopală din Huşi a fost construită de Sf. Voievod Ştefan cel Mare în anul 1495, în cadrul curţii domneşti, funcţionând de-a lungul timpului ca mănăstire şi catedrală episcopală (începând din anul 1598). Monument istoric de valoare, a fost reconstruit în secolele XVIII-XIX, mai păstrează astăzi doar urmele temeliilor şi pisania din vremea marelui voievod. Biserica a fost avariată de cutremurul din 1692, incendiată şi jefuită în 1711 de tătari şi reclădită în perioada 1753-1756 de către episcopul Inochentie, cu ajutorul domnitorului Matei Ghica. Biserica a fost pictată de Gheorghe Tattarescu, între 1890 şi 1891, pictură fiind refăcută în 1945 şi în 1996.

 

Citește despre: