Catedrala Sfântul Apostol Andrei din Patras

Locuri de pelerinaj

Catedrala Sfântul Apostol Andrei din Patras

    • Catedrala Sfântul Apostol Andrei din Patras
      Catedrala Sfântul Apostol Andrei din Patras

      Catedrala Sfântul Apostol Andrei din Patras

Biserica Sfântul Apostol Andrei este o măreață biserică din orașul grecesc Patras. Orașul Patras este al treilea oraș ca mărime din Grecia și este capitala județului Ahaia, ce se află în nordul peninsulei Peloponez, la 215 de kilometri vest de Atena. Orașul se află la poalele muntelui Panchaikon, cu deschidere la Golful Patras.

Patras este numit „poarta occidentală a Greciei“ datorită faptului că el este un centru comercial internațional, în timp ce portul său foarte animat reprezintă punctul ce comunică cu Italia și cu restul Europei Occidentale.

Conform tradiției creștine, orașul Patras a fost locul martiriului Sfântului Apostol Andrei. Acest sfânt apostol a propovaduit în acest loc învățătura creștină încredințată lui direct de către Mântuitorul Hristos.

În orașul Patras sunt două mari biserici legate de Sfântul Apostol Andrei: biserica cea veche, ridicată pe locul martiriului său, și biserica cea nouă.

Sfântul Andrei a avut un sfârșit de mucenic, fiind răstignit, în orașul Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei“. Biserica cea nouă a orașului, de factură bizantină, a fost întemeiată în anul 1908 de către regele George I, fiind sfințită în anul 1974 de către mitropolitul orașului, episcopul Nicodim. Biserica Sfântul Andrei din Patras, este cea mai mare biserică din Balcani, în interiorul ei putând încăpea un număr de 5.500 de credincioși. Această sfântă biserică are o arhitectură impresionantă. Lucrările de construcție au fost supravegheate de către arhitectul Anastasios Metaxas, iar după moartea acestuia (1937) de către architectul Georgios Nomikos. În interiorul bisericii, pelerinii se pot închina Sfintelor Moaște ale Sfântului Andrei (capul sfântului), cât și unei bucăți din crucea în formă de X, pe care acesta a fost răstignit.

Citește despre: