Ce este „icoana mineiului”?
Icoana mineiului este o grupare de icoane ale sfinților și sărbătorilor, așezate de obicei pe patru rânduri, în ordinea lor din calendarul Bisericii. Astfel, pentru fiecare Minei, avem și o icoană a mineiului.
Cuvântul Minei (Gr: Μηναίον, slavonă: Минея) vine de la sensul cuvântului grecesc „al lunii”. În Biserica Ortodoxă, Mineiul este o carte care conține slujbele sărbătorilor cu dată fixă pentru fiecare lună din anul bisericesc. Deci, sunt douăsprezece Mineie, pentru cele douăsprezece luni ale anului.
Icoana mineiului este o grupare de icoane ale sfinților și sărbătorilor, așezate de obicei pe patru rânduri în ordinea lor din calendarul Bisericii. Astfel, pentru fiecare Minei avem și o icoană a mineiului.
Icoanele de acest tip au început să apară în Bizanţ, în timpul împăratului Vasile al II-lea (963-1025). Icoanele sfinților și ale sărbătorilor ce sunt reprezentate nu sunt complete, ci sunt alese în funcție de importanța lor pentru credincioșii din parohia în care se află icoana. Din această cauză, icoanele mineiului nu sunt identice în ceea ce privește numărul sfinților zugrăviți.
Numele și data de prăznuire pentru sfinții și sărbătorile zugrăvite sunt înscrise în icoană, deși scrisul nu este de fiecare dată ușor de citit. De asemenea, în partea de sus a icoanei este înscrisă, într-un chenar, luna calendaristică.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro