Ce trebuie să ştim şi cum să ne comportăm faţă de Coronavirus (Covid-19)
În contextul informaţiilor privind extinderea epidemiei de pneumonie virală (coronavirus), vă prezentăm câteva măsuri de autoprotecție și alte informații transmise de către dr. Lilianu Sârbu, medic primar pneumolog din cadrul Policlinicii „Providența" din Iași.
- Coronavirus nu se transmite prin aer, se transmite prin contactul la nivelul suprafeţelor, prin picăturile de tuse ajunse pe fată, gura, nas, ochi. Spre exemplu, dacă cineva tuşeşte şi sar picături de salivă pe butoanele unui lift, sau pe un scaun, ori pe o masă, iar altcineva atinge acea suprafaţă cu mâna şi apoi îşi va atinge faţa, gura, ochii, va fi infectat.
- Simptomele sunt: febră, tuse (de obicei seacă) și dificultate în respirație, care apare după o săptămână. Este o boală care durează destul de mult - peste o săptămână. De obicei, nu se întâlnesc rinoreea, strănutul sau durerea în gât.
- Perioada de incubație este, în principiu, între 2-14 zile, dar de câteva zile se sugerează că ar fi chiar 24-27 zile. În această perioadă, fără simptome, omul este contagios și răspândește virusul.
- Virusul rezistă în jur de o săptămână la temperaturi sub 20 de grade, apoi la peste 25-30 de grade începe să moară.
- Virusul e distrus de săpun, de dezinfectanţi comuni precum alcoolul medicinal. Deci, igiena mâinilor e foarte importantă. Nu mâncați fără să vă spălați pe mâini. Mâncarea ambalată este cea mai sigură. Atenție și la pâinea neambalată! Luați cu dumneavoastră șervețele umede dezinfectante, dacă nu aveți cum să vă spălați pe mâini. Curățați mai des suprafețele cu alcool sau alte dezinfectante. Atenție în mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante, la muncă! Ștergeți și telefonul și tastatura deoarece, de obicei, sunt cele mai murdare lucruri, dar și cele mai des folosite!
- Folosirea măștii ajută dacă ești deja bolnav, să nu dai mai departe. Pentru cei sănătoși, specialiștii nu spun că ar proteja, ba mai mult, ar putea să încurce, deoarece ridici mâna să o scoți sau o lași pe masă, apoi o pui din nou pe față și uite aşa te infectezi mai ușor.
- Atenție la cei veniți din Italia! Sunt deja multe cazuri acolo. Încercați să nu vă întâlniți două săptămâni cu ei și ar fi bine să stea în carantină 14 zile.
- Oricine începe să aibă febră, tuse și respirație grea și a intrat în contact cu cineva venit din China, Italia, Coreea de Sud, Japonia sau alte ţări asiatice în ultima lună, nu iese din casă, pune masca și anunță ambulanța la 112.
- Cei mai afectați sunt cei în vârstă și cei cu boli asociate (80%).
- Cei mai mulţi se vindecă (97%). Doar cazurile grave se internează, adică cei care au nevoie de suport în respirație şi la care starea este afectată.
- Momentan, nu există un tratament pentru acest virus. Se încearcă unele tratamente care se dau în HIV și imunoglobuline la cei cu faza severă, dar nu este nimic sigur. Se merge doar pe simptomatice până în prezent.
- Cele mai afectate țări cu cazuri în creștere sunt China, Coreea de Sud și, mai nou, Italia.
- Momentan, nu sunt cazuri în România. Cei care sunt în carantină, nu sunt bolnavi. Ei sunt doar suspecți.
Haideți să îmbunătățim igiena în această perioadă și vom trece cu bine și de acest pericol!
***
Cercetătorii de la Centrul pentru Știința și Ingineria Sistemelor (CSSE) din cadrul universității „Johns Hopkins” au dezvoltat o platformă online care oferă utilizatorilor posibilitatea de a urmări în timp real aspecte legate de răspândirea virusului. Este vorba despre o hartă interactivă care prezintă numărul total de persoane afectate, precum și numărul deceselor și al persoanelor vindecate.
Harta poate fi consultată AICI: Coronavirus 2019-nCoV Global Cases by Johns Hopkins CSSE.
De asemenea, puteți urmări rapoartele zilnice ale Institutului de Sănatate Publică din București, referitoare la situația globală privind infecțiile cu COVID 19, aici: https://www.cnscbt.ro/index.php/situatia-la-nivel-global-actualizata-zilnic.