Cefaleea (durerea de cap) – de ce apare și cum o tratăm?

Interviu

Cefaleea (durerea de cap) – de ce apare și cum o tratăm?

Ne oprim astăzi în cabinetul de neurologie și vă aducem în atenție o afecțiune cu care ne luptăm mulți dintre noi – cefaleea. Durerea de cap poate să pulseze, să fie ascuțită sau surdă și să fie resimțită în diverse zone ale capului sau feței. O avem alături de noi pe Laura Stogrea, medic primar Neurologie în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.

Ce este cefaleea și cum se simte?

Cefaleea reprezintă senzația de durere apărută la nivelul extremității cefalice, resimțită sub formă de presiune, constricție, pulsație, dar și arsură, jenă sau înțepături.

Durerea poate fi localizată pe jumătate de cap, în regiunea occipitală cu iradiere în creștetul capului (vertex), în regiunea fronto-orbitară cu iradiere în masivul facial sau în orice altă zonă craniană. Cefaleea se poate însoți de sensibilitate la lumină (fotofobie) și/sau zgomote (fonofobie), de grețuri și/sau vărsături, nervozitate.

Intensitatea durerii variază pe o scală de la 1 la 10 de la un pacient la altul, iar durata unui episod de durere este de asemenea variabilă: de la 20-30 minute, până la câteva zile (72 ore pentru atacurile migrenoase).

Care sunt factorii care duc la apariția cefaleei?

Cefaleea poate fi declașată practic de orice factori din mediul intern (alimentație, hipertensiune arterială, dischinezie biliară, cervicartroză, anxietate, depresie ș.a.) sau din mediul extern (expunerea la temperaturi extreme, variații de temperatură, situații conflictuale ș.a.). De multe ori, factorul declanșator nu poate fi identificat de către pacient.

Unele persoane (în special femeile) se pot confrunta cu dureri de cap de mulți ani. Acestea cunosc caracterul episoadelor de cefalee, locurile dureroase, fenomenele de însoțire ale durerii, factorii declanșatori și își administrează, la nevoie, antialgice sau antiinflamatorii.

În cazul lor, semnele de alarmă pot fi reprezentate de: schimbarea caracterului și a intensității durerii, creșterea frecvenței episoadelor dureroase, apariția unor noi fenomene de însoțire: grețuri, vărsături, tulburări de vedere, amorțeli, deficit de forță, crize de suspendare a conștienței. 

Când să ne prezentăm la medic? Când cefalee reprezință o urgență medicală?

Spuneam mai devreme de simptomele mai grave – precum grețuri, vărsături, tulburări de vedere, amorțeli, deficit de forță – în aceste cazuri este necesară prezentarea de urgență la specialistul neurolog pentru efectuarea de investigații specifice.

De asemenea, consultul neurologic se impune și în următoarele două situații:

  • apariția unei cefalee „de novo”, pentru prima dată la o persoană după vârsta de 50 ani;
  • apariția „din senin”, la orice vârstă, a unor dureri de cap care nu se ameliorează sau cedează doar temporar sau parțial la antialgicele uzuale.

În urma anamnezei, a consultului clinic și a investigațiilor, medicul neurolog va stabili cauza cefaleei și în funcție de asta, va recomanda tratamentul adecvat.

Sunt cazuri când toate investigațiile prezintă rezultate normale. Care este tratamentul în aceste cazuri?

Așa este, uneori, pacienții sunt nedumeriți atunci când află că nu există o cauză organică a cefaleei și când toate investigațiile (analize, CT, IRM, alte consulturi de specialitate) returnează rezultate normale. În aceste cazuri, din fericire majoritare, se va recomanda în momentul apariției durerii de cap tratamentul cu antalgice și/sau antiinflamatorii nesteroidiene. Dacă pacientul ia antalgicul la nota maximă a durerii, este posibil că efectul să fie parțial sau inexistent. Uneori, pot ajuta la calmarea durerii compresele locale reci sau calde, consumul de cafea sau un somn bun. La persoanele tinere, active social și profesional, o cauză frecventă a cefaleei este stresul. Pe lângă soluțiile descrise anterior, poate ajuta la calmarea durerii aplicarea unor elemente de training autogen (tehnică de inducere a stării de relaxare prin autosugestie). Alegeți-vă o poziție comodă, așezat pe un fotoliu sau întins pe o canapea. Închideți ochii și concentrați-vă atenția pe respirație pentru aproximativ 15 - 20 minute. Respirația atentă, lentă și liniștită vă conectează cu senzațiile din corp, vă ajută la liniștirea minții și la detensionarea întregului organism, inclusiv a structurilor pericraniene, locul în care se generează durerea.

Un sfat de final, vă rugăm!

În concluzie, episoadele de cefalee nu trebuie ignorate atunci când dacă au un caracter repetitiv, apar din senin, sunt însoțite de simptome alarmante sau nu cedează la administrarea de analgezice și antiinflamatoare. O vizită la medicul neurolog va clarifica episoadele cefalalgice și vă va reda libertatea de a vă bucura pe deplin de fiecare moment.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=b7GQsNUmStk

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: