„Cel care iartă este un om liber”

Arhiepiscopia Iaşilor

„Cel care iartă este un om liber”

În prima zi a anului nou bisericesc, duminică, 1 septembrie 2019, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ Gârbeni, comuna Havârna, judeţul Botoşani, a primit veşmântul cel nou al sfinţirii, sfintele slujbe fiind săvârşite de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, chiriarhul a vizitat şi a binecuvântat două parohii din zona Botoşani.

În duminica a XI-a după Rusalii şi în prima zi a anului nou bisericesc, 1 septembrie 2019, Părintele Mitropolit Teofan a oficiat slujba de sfinţire a Bisericii cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ şi „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din satul Gârbeni, comuna Havârna, judeţul Botoşani. După binecuvântarea zidurilor şi pecetluirea sfintei mese, chiriarhul le-a citit celor prezenţi rugăciunea cea mare de dezlegare, şi a săvârşit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea parohiei. Alături de IPS Teofan au mai slujit părintele Constantin Pânzariu, protopop de Darabani, dar şi părintele Ştefan Apătăchioae, suplinitorul parohiei.

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a arătat că iertarea reprezintă puterea libertăţii şi a iubirii faţă de aproapele: „Evanghelia de astăzi ne cheamă să ne apropiem de taina iertării. Creştinul cel adevărat, nădăjduind că şi noi să tindem a fi creştini adevăraţi, este un creştin care iartă. Un creştin care nu iartă, acela nu este creştin. Şi de ce este aşa de mare taina iertării? Când omul iartă, el crează punţi de legătură între el şi celălalt pe care îl iartă. Omul care nu iartă, distruge orice legătură faţă de celălalt om. Cel care iartă este un om liber. Cel care nu iartă, este un rob. De ce este rob? Pentru că el are lanţurile urii şi neiertării în sufletul său. Omul care iartă arată că are puterea iubirii, pentru că încearcă să-l iubească. Cel care nu iartă este un om al urii, pentru că cel care nu iartă, nu poate să aibă iubire în inima lui“.

În cadrul sfintelor slujbe, mulţimea prezentă a aşteptat la rând pentru a se închina conform tradiţiei în sfântul altar, şi de asemenea, la momentul rânduit din Sfânta Liturghie, credincioşii s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Pentru merite deosebite, părintele Ştefan Apătăchioae a fost hirotesit de IPS Teofan întru iconom stavrofor, iar părintele Paul Andrei Verniceanu, cel care a păstorit pentru o vreme comunitatea din Gârbeni, a primit rangul de iconom. De asemenea, chiriarhul a oferit distincţii de vrednicie tuturor celor care au contribuit la ridicarea sfântului lăcaş.

În continuarea zilei, Părintele Mitropolit Teofan a oficiat slujba de sfinţire pentru ansamblul parohial de la Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil“ Başeu, unde părintele Ştefan Apătăchioae este paroh. Cu acest prilej, IPS Teofan a binecuvântat casa parohială, aşezământul social, o cameră funerară şi o cameră tehnică.

În după-amiaza zilei de duminică, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vizitat Parohia „Naşterea Maicii Domnului“ din comuna Conceşti, Protopopiatul Darabani. Cu această ocazie, ierarhul a sfinţit un monument ridicat în cinstea eroilor neamului.

Citește despre: