Centenarul Unirii, serbat în oraşul Donduşeni din Basarabia

În oraşul Donduşeni, Basarabia, au avut loc marţi, 27 martie a.c., o serie de manifestări religioase şi culturale dedicate împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu patria-mamă. La aceste momente festive a participat un grup de preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor.

Împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a fost marcată marţi, 27 martie 2018, în mod deosebit în Parohia Ortodoxă Română „Acoperământul Maicii Domnului“ din oraşul Donduşeni, Basarabia. Un sobor de preoţi de pe ambele maluri ale Prutului a săvârşit Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite în locaşul de închinare amintit. Din soborul slujitorilor au făcut parte pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, pr. dr. Marcel Cojocaru, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, părintele Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, părintele Roman Botezat, parohul Parohiei Ortodoxe Române „Acoperământul Maicii Domnului” - Donduşeni, părintele Ştefan Diacu, paroh al Parohiei Vânători - Piatra Neamţ şi părintele Marin Botezat. Răspunsurile de la strană au fost date de către un grup de credincioase şi de copii îmbrăcaţi în portul popular, dirijat de către preoteasa Elena Botezat. „Totul a fost înălţător, profund românesc şi extrem de emoţionant. Emoţiile au continuat şi după săvârşirea Sfintei Liturghii, când s-a pecetluit o legătură deja existentă de mai mulţi ani”, a remarcat părintele protopop Valentin Tofan.

Flacăra aprinsă a credinţei, limbii, portului şi tradiţiilor neamului românesc

Parohia Ortodoxă Română „Acoperământul Maicii Domnului” şi Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” - Gara Veche din Piatra Neamţ, reprezentată de părintele Valentin Tofan, a semnat un protocol de înfrăţire. Această legătură a fost concretizată în vizite pastorale, în sprijinirea activităţilor cu tinerii, dar şi în susţinerea într-o anumită măsură a lucrărilor de construcţie a bisericii. „Protocolul semnat înseamnă o oficializare a legăturilor şi activităţilor care sunt în derulare de mai mult timp. Am simţit în părintele Roman Botezat, preotul şi patriotul dedicat slujirii lui Hristos, dar şi neamului românesc, un om rânduit parcă anume de Bunul Dumnezeu să ţină aprinsă flacăra credinţei, limbii, portului şi tradiţiilor neamului românesc. Înfrăţirea dintre cele două parohii reprezintă poate un pas mic, dar important spre unire. Ştim că avem acelaşi neam, aceeaşi limbă, aceeaşi mamă – România. Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru toate! Mulţumim tuturor celor care au contribuit la înfrumuseţarea acestei zile minunate”, a mai adăugat părintele protopop Valentin Tofan.

„Trebuie să ştim că suntem români”

Biserica din Donduşeni a cărei piatră de temelie s-a pus în 2009 este construită în stil ştefanian. Este acoperită cu tablă de cupru, iar pictura este realizată de către pictorul Mihai Gabor. Aceasta va sfinţită pe 23 septembrie 2018 şi reprezintă cel mai important simbol al identităţii româneşti din oraşul Donduşeni. Lucrarea părintelui nu se rezumă doar la construirea locaşului de cult. El construieşte mereu locaşuri de credinţă şi românism în sufletele românilor din Basarabia. Este impresionantă colaborarea dintre parohie şi Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din localitate. „Prin râvna părintelui, au avut loc o multitudine de evenimente şi serbări. Acest moment, atât de frumos început în biserică, nu putea continua mai bine decât în cadrul şcolii. Elevii şi cadrele didactice au conceput un program artistic şi patriotic special dedicat momentului Unirii Basarabiei cu România, din 27 martie 1918”, a mai adăugat pr. protopop Valentin Tofan. S-a evocat şi personalitatea patronului liceului, Alexei Mateevici, întreaga structură a programului desfăşurându-se pe discursul pe care preotul poet l-a ţinut la Congresul învăţătorilor moldoveni din Basarabia, desfăşurat la Chişinău între 25-28 mai 1917. Alexei Mateevici spunea atunci: „Trebuie să ştim că suntem români. Aceasta trebuie să le-o spunem şi copiilor şi tuturor celor neluminaţi. Să-i luminăm pe toţi cu lumina dreaptă!”. S-a cântat şi s-a jucat „Hora Unirii” şi se simţea plutind în aer aceeaşi dorinţă de unitate pe care românii din Basarabia au simţit-o şi acum 100 de ani.

De la același autor

Ultimele din categorie