Centrul de Formare Continuă a organizat primul curs de pregătire pentru profesorii de religie debutanți

Arhiepiscopia Iaşilor

Centrul de Formare Continuă a organizat primul curs de pregătire pentru profesorii de religie debutanți

În perioada 3-5 martie 2022, la Centrul social-cultural „Sfântul Ilie” de la Mănăstirea Miclăușeni a avut loc prima întâlnire de formare a profesorilor de religie debutanți din Arhiepiscopia Iașilor. Programul de perfecționare, inițiat de Centrul de Formare Continuă, a fost implementat printr-un parteneriat între Inspectoratul Școlar Județean Iași și Casa Corpului Didactic Iași.

Activitatea de formare a început joi seara, 3 martie, cu sosirea celor 16 profesori de religie din județele Iași, Botoșani și Neamț la Miclăușeni. După întâmpinarea lor de către gazde, precum și după alocuțiunile de bun venit rostite de pr. consilier Alexandru Cristian Barnea, pr. Lucian Filip și prof. inspector Denisia Mănoiu, cadrele didactice au primit din partea organizatorilor un kit ce au inclus cărți și resurse educaționale, dar și instrumente de lucru necesare orelor de religie.

Vineri dimineață, profesorii au participat la primul atelier de lucru, numit „Cum fac din provocare oportunitate cu ajutorul lui Dumnezeu?”, ținut de arhim. Hrisostom Rădășanu de la Mănăstirea Sihăstria Putnei. În continuare, prof. Denisia Mănoiu de la Inspectoratul Școlar Județean Iași le-a explicat participanților cum trebuie să își pregătească portofoliul profesorului și cum să își organizeze materialele de lucru. Spre finalul zilei, prof. Maria Asăndulesei-Budeanu le-a vorbit profesorilor de religie despre interdisciplinaritate și despre identificarea conținuturilor religioase cu potențial interdisciplinar.

Sâmbătă dimineață, participanții cursurilor de perfecționare s-au rugat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan în paraclisul mănăstirii, după care au discutat cu ierarhul despre activitatea personală și profesională la ora de religie. Cu acest prilej, Părintele Mitropolit le-a vorbit debutanților că profesorul de religie trebuie să fie o prelungire, o extensie a lucrării mâinilor lui Dumnezeu. Tot sâmbătă, cei prezenți s-au întâlnit cu prof. Daniela Pleșca și au participat la un atelier ce promovează un model de predare a religiei bazat pe empatie. De asemenea, profesorii au discutat cu lect. univ. dr. Smaranda Buju despre cunoaștere, comunicare și relaționare la ora de religie. După masa de prânz, cadrele didactice au luat parte la atelierul „Misiunea profesională și misiunea personală a profesorului de religie”, ținut de părintele Constantin Necula, iar la final, profesorii au vorbit cu psihologul Daniela Duca despre dificultățile de relaționare cu directorii unităților de învățământ, cu colegii-profesori și cu părinții elevilor.

Programul ce s-a desfășurat în aceste zile la Miclăușeni se dorește a fi un proiect de completare  a ceea ce există deja, nu ne dorim să ne suprapunem peste ceea ce fac deja inspectoratele școlare sau casele corpului didactic, ci vrem să venim din partea Arhiepiscopiei Iașilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, în completarea nevoilor care mai există a fi completate pentru profesorii de religie, de aceea prima etapă a programului a avut ca grup țintă profesorii de religie debutanți. Această activitate va fi urmată la ceva timp distanță și de alte întâlniri - prima etapă a avut ca obiectiv o privire de ansamblu și o abordare a nevoilor în ansamblu, urmând ca la cele viitoare să fie de aprofundare. Vor fi întâlniri specifice pe diferite arii metodologice de predare a religiei, pe diferite contexte duhovnicești și de asemenea pe diferite contexte psihologice. Ceea ce diferențiază acest program de alte proiecte este că se desfășoară pe trei căi: o cale metodică, o cale duhovnicească și o cale psihologică, de aceea formatorii invitați în aceste două zile sunt din aceste trei contexte, și au venit cu răspunsuri adaptate, practice și de luat acasă, și mai cu seamă de luat la catedră de către profesorii participanți. Am întâlnit 16 profesori de religie debutanți foarte entuziaști, doritori de a duce lucrurile mai departe la catedră și de asemenea de a mai reveni pentru discuțiile specifice și aprofundate. Acest program de formare este desfășurat de către Arhiepiscopia Iașilor în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași și cu Casa Corpului Didactic Iași, de aceea mulțumim colaboratorilor pentru sprijin, îndrumare și pentru resursele pe care ni le-au pus la dispoziție, ne-a mărturisit pr. Lucian Filip, directorul Centrului de Formare Continuă.

Impresii ale participanților:

„Țin să mulțumesc tuturor pentru această experiență minunată - de la organizatori, formatori, gazde și până la participanți! M-am simțit foarte bine, m-am bucurat de reîntâlnirea cu foștii colegi și cu prietenii profesori, de cunoașterea unor noi oameni valoroși și am învățat multe lucruri folositoare. Poate pe viitor vom mai avea ocazia să ne întâlnim într-o formulă asemănătoare, cel puțin pentru a gusta cu toții din fructele ale căror semințe au fost sădite în acest curs de formare”,  a afirmat prof. Dragoș Ciornei de la Liceul „Varlaam Mitropolitul”.

„Vreau să mulțumesc organizatorilor pentru munca depusă pentru ca noi să ne înfruptăm în aceste zile din munca de o viață a celor care ne-au format. Dacă inima unui copil se va apropia de Dumnezeu în vreun moment al vieții lui, datorită participării lui la ora de Religie, să știți că din plata cerească, o parte o vom primi și noi, profesorii, și invitații, dar aș crede că o bună parte o vor primi și cei care au organizat acest program”, a declarat prof. Ciprian Apostol.

Centrul de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor anunță că în viitor se va organiza încă o sesiune de formare, însă de această dată programul va fi dedicat profesorilor de religie cu experiență, care au gradul I didactic.

Vă invităm să vizionați și: (Video) Atelier pentru profesorii de religie debutanți, la Centrul cultural-social de la Miclăușeni

Citește despre: